Nadnárodní loterie v Česku jen tak nebude. Nová Sazka váhá

Sázející tipují pět čísel z 50 a v samostatné hře ještě dvě z osmi.

Sázející tipují pět čísel z 50 a v samostatné hře ještě dvě z osmi.

Vyhrát 56 milionů euro (asi 1,5 miliardy korun), o které se hrálo v pátek v nadnárodní loterii Eurojackpot? Nebo si odnést alespoň „pouhých“ 15 milionů eur (411 milionů korun) z posledního losování obdobné superloterie EuroMillions? Tato možnost zůstane sázejícím z Česka zřejmě ještě delší čas nedostupná. O vstup do některé z evropských nadnárodních loterií se již rok pokouší Sazka sázková kancelář. Ani po roce od zveřejnění plánu se tak zatím nestalo.

„Jednou z idejí je mezinárodní loterie, v níž by se jackpot sdílel s dalšími loteriemi. Mohli bychom pak generovat jackpoty, o kterých se dosud lidem určitě ani nezdálo,“ plánoval loni v březnu generální ředitel sázkové firmy Robert Chvátal.

Již tehdy ale šéf firmy, která přede dvěma a půl lety odkoupila loterijní byznys od zkrachovalé a sportovci vlastněné Sazky, předvídal, že připojení se k některé z euroloterií potrvá nejméně rok. Aktuální stav příprav a postupu v jednání ale nyní nechtěla nová Sazka komentovat.

Dosavadní jackpoty Sazky čas od čas přinesou sázejícím výhry v devítimístných sumách. Zatím rekordní výhrou na jeden tiket je částka 400 milionů z loňského listopadu. Dosud nejvyšší výhra v letošním roce ve výši 109 milionů padla minulý týden a v historickém pořadí jí patří čtvrtá příčka. Výše se ale zatím na rozdíl od dalších zemí nedostal.

Právě v loterii EuroMillions padla zřejmě nejvyšší výhra v Evropě. Předloni v srpnu anglický pár z hrabství Suffolk odnesl maximální možnou výhru 190 milionů eur (podle tehdejšího kurzu asi 4,8 miliardy korun). To ovšem ještě stále nedosahuje výše rok starého příběhu jednoho Dominikánce, jenž zaplnil novinové stránky po celém světě se svou výhrou 338,3 milionu dolarů (asi 6,7 miliardy korun).

Nadnárodní loterie v Evropě
EuroMillions – loterie spuštěna v únoru 2004, nejvyšší možný jackpot 190 milionů eur (asi 5,2 miliardy korun), padl předloni v srpnu, účastní se devět zemí.
Eurojackpot – loterie spuštěna v březnu 2012, nejvyšší možný jackpot 90 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun), nejvyšší dosavadní výhra 46 milionů eur. Účastní se 14 zemí.
Viking Lotto – spuštěna roce 1993, účastní se osm zemí ve Skandinávii a Pobaltí.