Nákup obrněnců za 50 miliard je v další fázi, dodavatelé mají podat nabídky

BVP-1

BVP-1 Zdroj: profimedia.cz

Puma
K nezastavení.Jízda vozidlemBVP připomínáloď na hodněrozhoupaném moři.Stroj překonávánaprosto krkolomnástoupání a zlomy.Navíc jede plavmo jakostarý mercedes, jenkov v desetistupňovémmrazu pořádně studí
transportér BVP-2
4
Fotogalerie

Ministerstvo obrany vyzvalo potenciální dodavatele pásových bojových vozidel pěchoty (BVP), aby podali předběžné nabídky. Největší armádní tendr se tak posunul do další fáze. Firmy by nyní měly úřadu poslat například návrh ceny, termíny dodávek nebo konkrétní technické parametry nabízených vozidel. Předběžné nabídky obrana očekává na začátku října. O zaslání výzvy v pátek informoval Český rozhlas Radiožurnál. Ministerstvo obrany plánuje nakoupit 210 pásových bojových vozidel pěchoty, cena bude podle předpokladů přes 50 miliard korun.

Ministerstvo obrany již dříve oslovilo čtyři firmy, aby se tendru zúčastnily, a to společnosti BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), Rheinmetall Landsysteme a německé konsorcium PSM, což je společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod a německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx. PSM se o zakázku uchází se strojem Puma.

V červenci všechny oslovené firmy potvrdily, že dokážou splnit všech 16 nepřekročitelných požadavků armády. Překvapivě tak učinila i Puma, která dosud nabízela stroj s jinými parametry. Na začátku srpna uplynula lhůta na podání námitek, a náměstek ministra pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha proto společnostem zaslal výzvu k podání předběžných nabídek.

Ta podle Pejška podrobně popisuje dodavatelům strukturu podávané předběžné nabídky, jakým způsobem a kdy ji podat. Ministerstvo nyní očekává, že dodavatelé konkretizují technické parametry nabízených vozidel, harmonograf dodávek a navrhnou cenu vozidel, školení, trenažerů, životního cyklu a náhradních dílů. "Dodavatelé budou muset dále souhlasit s procesními pravidly a předložit návrh zapojení českého průmyslu do zakázky," dodal Pejšek. Předložení předběžných nabídek ministerstvo očekává na začátku října.

Předběžné nabídky budou poté posouzeny a následovat bude vlastní vícekolové jednání s dodavateli, během kterého chce úřad podle Pejška "zkvalitnit" nabídky ohledně ceny i technických parametrů. "Poté budou společnosti vyzvány k podání finálních nabídek. Tyto budou vyhodnoceny matematickým multikriteriálním modelem a návrh vítězného dodavatele bude předložen ministrovi obrany a vládě ČR," doplnil mluvčí.

Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna. Armáda zároveň požaduje téměř tři desítky servisních a dílenských vozidel na kolovém podvozku. Důležitým kritériem při výběru vítěze bude i rozsah zapojení českého obranného průmyslu na výrobě vozidel.