Nečas: Dobeš musí říct, jak čerpání evropských dotací zajistí

škola, ilustrační foto

škola, ilustrační foto

Premiér Petr Nečas chce d ministra školství Josefa Dobeše (VV) slyšet, jak vyřeší problémy s čerpáním evropských dotací. Opoziční ČSSD žádá, aby ministr kvůli rozhodnutí Evropské komise pozastavit 1,2 miliardy korun rezignoval. Dobešův úřad má k verdiktu výhrady, prý obdržel jen předběžné závěry auditu.

Podle Nečase (ODS) je věc závažná a chce o celé záležitosti s Dobešem (VV) mluvit. „Premiér Nečas očekává, že ministr školství přijde s adekvátními návrhy a postupy, jak zajistit financování tohoto operačního programu,“ dodal mluvčí.

Na Dobeše se snesla ostrá kritika opozice. Stínový ministr školství za sociální demokracii Marcel Chládek prohlásil, že když se nedokáže probrat sám Dobeš, musí ho probrat premiér Nečas a jasně říci, zda ministra odvolá, nebo ne. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka připomněl, že Dobeš sám slíbil, že z vlády odejde, když EU proplácení miliard ze svých fondů pozastaví. Znepokojení vyjádřil i europoslanec Jan Březina (Evropská lidová strana). „Auditní nález komise, který již v anglické verzi na ministerstvo dorazil, odhaluje závažné nedostatky v kontrole výdajů projektů, které bude obtížné, ne-li v některých případech nemožné, odstranit,“ napsal v tiskovém prohlášení europoslanec.

Dobešův úřad už na začátku roku potvrdil, že pozastavení dotací hrozí. Podle tehdejšího ministrova vyjádření je ale problém pouze technický a do tří měsíců bude vyřešen. Dobeš řekl, že kdyby jeho ministerstvo přidělené peníze nevyčerpalo, opustí funkci. Podle náměstka ministra pro evropské záležitosti Michala Zaorálka vznikly nedostatky v letech 2008 a 2009 a špatně nastavenou kontrolu projektů má na svědomí minulé vedení.

Na nahrazení dotací máme peníze, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo dnes zdůvodnění, proč EK pozastavila vyplácení dotací, zpochybnilo. Brusel se totiž odvolal na nedostatky, které zjistil audit, oficiální zprávu z něj ale česká strana ještě nedostala. Oficiální dokument dorazí až koncem února, takže se k němu čeští úředníci dosud neměli možnost vyjádřit.

Podle náměstka Zaorálka má rezort v rozpočtu až tři miliardy korun, ze kterých může chybějící evropské peníze nahrazovat. Projekty a jejich příjemci tak podle něj nejsou ohroženy. Náměstek uvedl, že úřad ministra Dobeše nyní s ministerstvy financí a pro místní rozvoj nálezy EK posoudí a u těch, „u kterých má spolu s ministerstvem financí pochybnosti“, bude žádat detailní popis. Už nyní prý ale připravuje dílčí nápravná opatření, aby čerpání peněz pokračovalo. „Předpokládáme, že nejdéle do poloviny března odešle ministerstvo školství, respektive Česká republika pozice k auditní zprávě a zahájí se proces obnovení všech plateb,“ dodal Zaorálek.

Zastavení dotace znamená, že EK 1,2 miliardy neproplatí do doby, než budou uspokojivě vypořádány námitky týkající se kontroly výdajů zpochybněných projektů. Pokud rezort vady projektů neodstraní, komise dotaci nevyplatí a Česko o tuto částku z evropských dotací nenávratně přijde.

Podle EK česká strana zanedbala kontrolu

Server Česká pozice má k dispozici depeši, v níž generální ředitel odboru EK pro zaměstnanost a sociální věci Koos Richelle oznámil české vládě pozastavení dotací. „Dne 24. ledna 2012 jsem jako pověřená schvalující osoba rozhodl, že vaší žádosti o průběžnou platbu ze dne 5. prosince 2011 nebude vyhověno a že platební lhůta je pozastavena,“ napsal. Český rozhlas dnes uvedl, že příjemci dotací o peníze nepřijdou, protože už je dostali ze státního rozpočtu. Ztráta hrozí státní pokladně, které EK vydané peníze proplácí.

Pozastavení více než miliardové částky zdůvodnil Richelle špatnou kontrolou toku peněz na české straně. „Auditní mise zjistila že existují průkazné prvky, které naznačují závažné nedostatky ve fungování systémů řízení a kontroly dotčené pomoci. V návaznosti na tuto auditní misi jsem obdržel informace, které ukazují, že výdaje uvedené v osvědčeném stavu výdajů jsou spojeny se závažnými nesrovnalostmi, které nebyly opraveny,“ sdělil v depeši.