Nečas k Vackovi: Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty v mé vládě nebude

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Reference na Roberta Vacka, kandidáta strany LIDEM na funkci ministra dopravy, byly podle premiéra Petra Nečase mimořádně špatné. Předseda vlády dal dnes znovu, ale důrazněji najevo, že ho do kabinetu nechce. Představu, že by mu ho někdo mohl vnutit, označil za dětinskou. Šéfka LIDEM Karolína Peake Peake hrozí odchodem z vlády.

Premiér ale zároveň zopakoval, že respektuje právo strany LIDEM navrhnout nového ministra dopravy, očekává však jiné jméno.

„Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě jako ministr sedět nebude, tečka,“ uvedl premiér na dotaz novinářů. Dodal, že na kandidáty do vlády, které nezná, si vždy opatřuje reference.

„Prakticky nikdy jsem se nesetkal s tím, aby ty reference byly tak jednoznačně negativní jako v případě tohoto kandidáta,“ prohlásil. Jako předseda vlády prý disponuje jistými zdroji informací, o kterých nemůže mluvit, aniž by porušil zákon.

Vacek byl bezpečnostním ředitelem ministerstva dopravy, když ho vedl neformální lídr Věcí veřejných a bývalý šéf bezpečnostní agentury ABL Bárta.

Podle Peake vláda padnout klidně může

Šéfka LIDEM Karolína Peake Vacka nadále tvrdě hájí. „Robert Vacek má prověrku na stupeň přísně tajné. Pokud není nebezpečím pro stát, nechápu čím je nebezpečný panu premiérovi. Na ministerstvo dopravy nastoupil v září 2010, přivedl ho Radek Šmerda. Z ministerstva odešel do Sekce pro koordinaci boje s korupcí Úřadu vlády ČR jako můj náměstek. Nikdy nepracoval pro ABL, ani jinou bezpečnostní službu,“ zdůraznila.

„Pokud pan premiér říká, že kvůli jednomu jménu nepadne vláda, pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně strana LIDEM – liberální demokraté opustí vládu. Nejde o Roberta Vacka, jde o princip dodržování dohod,“ varovala předsedkyně LIDEM.

Nečas již ve čtvrtek uvedl, že Vacka za odstupujícího ministra Pavla Dobeše prezidentovi nenavrhne, nebyl by podle něj pro resort přínosem. Peake pak řekla, že strana nyní nehodlá navrhnout jiného kandidáta. Předsednictvo strany podle bude příští týden jednat o situaci a smyslu setrvání ve vládě.