Nečas: Vyšetřování trestných činů nikdo nebrzdí a nebrání

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Vyšetřování trestných činů v Česku nikdo nebrzdí a nebrání, zdůraznil dnes ve sněmovně při jednání o vyslovení nedůvěry vládě premiér Petr Nečas (ODS). Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka naopak zdůvodnil podnět ke svolání mimořádné schůze podle něho nepřijatelným chováním členů vlády v případu vyšetřování nákupu letadel CASA pro armádu i působením kabinetu jako takového.

Politickou scénou hýbou telefonáty ministra financí Miroslava Kalouska s vyšetřovatelem kauzy CASA, v níž je obviněna Vlasta Parkanová (TOP 09), i s policejním prezidentem Petrem Lessym. Kalousek je s Lessym ve při o obsah hovorů. Nečas uvedl, že spor je o důvěryhodnost a pravdomluvnost obou aktérů a nejde o při mezi vládou a policií. Kauzu telefonátu mezi Kalouskem a vyšetřovatelem Nečas pokládá za „nešťastnou a nepřijatelnou“.

„Nikdo v České republice nebrzdí a nebrání ve vyšetřování trestných činů včetně korupce,“ zdůraznil premiér. Kdo tvrdí opak, měl by podle něho předložit důkazy.

Opozice ale i Nečasovi vyčítá slova o „policejních plukovnících“ a o tom, že Lessy nastoupil cestu politického aktivismu. „Předseda vlády zahájil proces, na jehož konci má být odvolání policejního prezidenta,“ uvedl Sobotka. Kalouskovy výroky na adresu policie jsou podle něho nepřijatelné, za hranou a výrazným přešlapem demokratického politika.

Podobně jako Sobotka se vyjádřil i předseda Věcí veřejných Radek John. „Pod taktovkou premiéra je zpochybňována autorita policie mocensky i nátlakem,“ řekl. Nynější kampaň podle něho budí dojem, že má vést k odchodu policejného prezidenta.

Celé dnešní jednání zpochybnil z hlediska ústavnosti nezařazený Michal Doktor. Soudí, že výsledek hlasování může být právně zpochybnitelný, ať bude jakýkoli, a to kvůli absenci Davida Ratha. Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) nařkla opozici z toho, že se v Kalouskově sporu staví do role soudce. „Já dobře vím, že ministr Kalousek je starý hrubián, a kdo je z toho teď překvapen, tak zřejmě včera spadl z Marsu,“ uvedla Peake. Pokud si někdo myslí, že jde o důvod pro pád vlády, je poněkud hysterický, dodala.

Nečas se Sobotkou se dostali do nepřímého sporu také o ekonomickou politiku státu. Zatímco premiér chválil reformy své vlády, Sobotka je zkritizoval. Vládu nešetřil ani předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pan premiér vytvořil ze sněmovny mašinérii, která bude potvrzovat jeho nepravdy,“ řekl. Nabádal kabinet, aby si zkusil ověřit důvěryhodnost v mimořádných volbách, když říká, jak výborně vládne. Podle šéfa národních socialistů Jiřího Paroubka by bylo nejlepší, kdyby odešel Kalousek, ministr vnitra Kubice, Lessy a celá administrativa.

Před jednáním o nedůvěře vládě sněmovna zablokovala hlasy koalice schůzi, na které chtěla opozice prosadit zřízení poslanecké vyšetřovací komise k možným zásahům do vyšetřování případu CASA. Hlasování o nedůvěře vláda přečká. Sama opozice uznává, že nebude úspěšná.