Největší dříči Evropy? Češi a Řekové, pracují nejvíc hodin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Češi odpracují týdně v průměru 40,9 hodiny, což je druhý nejvyšší počet v Evropské unii. Hůře jsou na tom už jen Řekové s 42 hodinami, informoval Český statistický úřad. Důvodem vysokého počtu hodin je nízký podíl zkrácených úvazků.

Zatímco loni činil průměrný podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu v EU přes 19 procent, v Česku to bylo jen pět procent. „Podíl částečných úvazků zásadním způsobem ovlivňuje, kolik hodin v průměru každá zaměstnaná osoba obvykle odpracuje,“ uvedli statistici.

Průměrný počet odpracovaných hodin loni byl za celou EU 37 hodiny. „V Nizozemsku se odpracovalo obvykle o deset hodin týdně méně než u nás. Nižší je i ve všech severských státech, Irsku a Německu,“ uvedla Marta Petráňová z oddělení pracovních sil a rovných příležitostí ČSÚ. Na Slovensku to bylo 40,8 hodiny.

Podíl osob v EU se zkrácenou pracovní dobou.Podíl osob v EU se zkrácenou pracovní dobou. | EurostatZdroj: Eurostat

Podle údajů ČSÚ loni dosáhl počet pracujících na zkrácený úvazek v ČR 238 200, tedy pět procent z celkového počtu pracujících ve věku 15 až 64 let. Na kratší pracovní dobu byly zaměstnány především ženy. Nejčastěji pracovaly v obchodních organizacích, ve školství a zdravotnictví.

Zkrácené úvazky zvyšují zaměstnanost

Češi patří k nejpracovitějším národům na světě

Nejméně hodin v práci tráví Nizozemci