Němeček odvolal šéfa lékového ústavu, vytýká mu špatné řízení a dozor

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček Zdroj: Anna Vackova, E15

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Pavla Březovského. Dočasným řízením organizace pak pověřil dosavadního vedoucího lékárny v ostravské městské nemocnici Zdeňka Blahutu. Důvodem k odvolání Březovského je nespokojenost ministra s řízením SÚKL, hlavně ohledně cen a úhrad léků.

Ministr Březovskému vytýká také nedostatky v dozorových činnostech a nedostatečnou kontrolu nakládání s veřejnými prostředky. „Dosavadní výkony a styl práce úřadu se výrazně rozcházejí s mými požadavky na klíčovou instituci českého zdravotnictví. Ta by měla být pružnější a pod větší kontrolou státu,“ uvedl ministr.

Němeček považuje rovněž za nešťastné, aby jeden člověk řídil dvě významné instituce - Březovský je i ředitelem Koordinačního střediska transplantací.

Blahuta přichází do vedení SÚKL jako krizový manažer. Není členem žádné politické strany a do funkce nebyl dosazen politicky, ale pro své zkušenosti z distribuce, lékárenských činností i řízení organizace, řekl mluvčí ministerstva Jan Štoll. Podle zjištění ČTK byl Blahuta řadu let také členem představenstva České lékárnické komory.

Podle zadání ministra má Blahuta urychlit správní řízení k cenám a úhradám léků. Cílem je zajistit levnější léky pro pacienty i pojišťovny, zvýšit efektivitu v cenové a úhradové regulaci a zaměřit se na kontrolou vynakládání veřejných prostředků.

„Největší důraz budu klást na precizní výkon činnosti regulace cen a úhrad léčivých přípravků, která povede k finančním úsporám pro pacienty a systém veřejného zdravotního pojištění,“ shrnul svá očekávání Němeček. Výběrové řízení na nového ředitele SÚKL bude vypsáno v řádu měsíců.