Německé firmy plánují v Česku nabírat nové zaměstnance

Továrna Siemensu v Berlíně

Továrna Siemensu v Berlíně Zdroj: Siemens

Třetina německých firem působících v Česku plánuje vytvoření nových pracovních míst a zvýšení mezd. Investoři v Česku mají většinou pozitivní obchodní vyhlídky. Nabrat nové lidi chce až polovina ze 150 dotázaných zahraničních firem.

Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory mezi převážně německými firmami. Aktuální ekonomickou situaci zhodnotily téměř dvě třetiny dotázaných jako uspokojivou a 16 procent jako dobrou. Zatímco minulý rok ji označila za špatnou jedna třetina, letos tak učinilo jen 19 procent.

Vyhlídky pro letošní rok jsou optimističtější. Na 41 procent respondentů počítá v Česku s hospodářským vzestupem a téměř polovina očekává stabilní podmínky. Pouze 11 procent se obává zhoršení.

Celých 40 procent dotázaných skutečně počítá se zlepšením vlastní ekonomické situace a polovina očekává stabilní poměry. „Dotázané firmy opět vidí vývoj své vlastní ekonomické situace o poznání pozitivněji než všeobecnou hospodářskou situaci. To mi dodává optimismu, protože z průzkumů z posledních let víme, že prognózy obratu našich členských firem byly většinou velmi realistické,“

Stejně jako minulý rok je většina firem spokojena se svým rozhodnutím podnikat v Česka, takže 88 procent by zde investovalo znovu. Tomu odpovídá i hodnocení německých investorů v Česka, pro které je země opět nejatraktivnější investiční lokalitou v regionu střední a východní Evropy, avšak poprvé společně se Slovenskem. Polsko skončilo v žebříčku atraktivity investičních lokalit na druhém místě. Čína, která byla do průzkumu zařazena pro srovnání, obsadila třetí pozici.

Nedostatek odborních pracovníků

Největší výhodou Česka je podle průzkumu nadále její členství v EU. Dobrá hodnocení získali také místní dodavatelé a produktivní a kvalifikovaní zaměstnanci s konkurenceschopnými pracovními náklady. Zatímco české vysoké školství bylo hodnoceno převážně kladně, známky pro odborné vzdělávání a dostupnost odborných pracovníků v posledních letech klesají. Podmínky pro výzkum a vývoj získaly průměrné hodnoty. Nejhorší hodnocení patřilo opět korupci a hospodářské kriminalitě. Špatné známky obdržely i rámcové podmínky, tedy politická stabilita, veřejná správa a právní jistota.

„Hrozící nedostatek odborných pracovníků, nejistota v právním systému a nedostatečná důvěra v politiku a státní správu oslabují konkurenceschopnost českého hospodářství. Na těchto faktorech bude záviset nejen budoucí angažmá německých firem v zemi, ale i celá budoucnost Česka coby lokality pro výrobu a vývoj,“ upozornil Bauer.

Průzkumu se zúčastnilo na 150 firem působících v Česka, z toho zhruba 80 procent německých, pět procent českých a 15 procent firem z ostatních zemí. Zastoupena byla všechna odvětví a velikosti podniků.