Nemocnice brání před kritiky bonusy od svých dodavatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

Dokud budou nemocnice za některé výkony dostávat málo zaplaceno, bez bonusů od dodavatelů léků a zdravotnických prostředků se neobejdou. Asociace nemocnic takto reagovala na kritiku bonusů, jež se objevila v médiích.

„Tyto příjmy jsou řádně zaúčtovány a nemocnici kompenzují nedostatečné úhrady od pojišťoven, takže nemusí odmítat pacienty,“ uvedla Jaroslava Kunová, ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň a předsedkyně asociace.

Systém bonusů funguje tak, že dodavatelé dostanou od nemocnice zaplacenou tutéž částku, jakou hradí zdravotní pojišťovna. Pokud cena prostředku, ať rukavic nebo kardiostimulátoru, klesne, dodavatel vrátí rozdíl nemocnici. Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka je to v pořádku.

„Z těchto marží dotujeme věci, které nejsou nemocnici hrazeny ani na úrovni nákladů, jako je traumatologie. Pokud by se systém narovnal, musely by se tyto úhrady zvýšit,“ tvrdí ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula.

Některá zařízení jednají s dodavateli přes prostředníka. IKEM má smlouvu se společností Kardio Port, Nemocnice Na Homolce s dceřinou firmou Holte Medical. „Nemyslím, že by v systému měly být třetí osoby,“ soudí Prymula.