Nemocnice budou muset zveřejnit čekací doby na operace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Fakultní nemocnice budou muset od listopadu na svých internetových stránkách zveřejňovat, jak dlouho jejich pacienti čekají na operace a vyšetření. Podle dnešních Hospodářských novin (HN) jim to nařídil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Průlomová změna, o níž se v Česku dosud nemluvilo, má pacientům pomoci v rozhodování, kde se nechat operovat.

Nemocnice musí na své weby vyvěsit seznam všech operací s čekací dobou delší než dva měsíce a všech vyšetření, na které lidé čekají déle než tři týdny. „V jedné nemocnici se čeká o měsíce déle než v jiné. Když je někomu čekání nepříjemné, měl by mít možnost vybrat si, kam půjde,“ řekl deníku Heger. Novinka by také měla zmenšit prostor pro úplatky za dřívější termín operace.

Například endoprotézu kyčelního kloubu dostane podle HN pacient Fakultní nemocnice Královské Vinohrady už za tři měsíce, kdežto ve Fakultní nemocnici Na Bulovce teprve za deset měsíců.

V Olomouci se údajně na umělou náhradu kyčelního kloubu čeká až 1,5 roku. Ministr zdravotnictví proto připravuje vyhlášku, která od příštího roku stanoví maximální čekací doby. Zdravotní pojišťovny je pak budou muset pro své klienty zajistit.

Vedení nemocnic zdůrazňují, že rozdíly v čekacích dobách souvisejí spíše s finanční situací daného zařízení, než s kvalitou tamní péče. „Tam, kde mají napjatý rozpočet, musí péči odkládat, a právě kloubní náhrady se odsouvají vždy jako první,“ sdělila deníku Jaroslava Kunová, ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni a předsedkyně Asociace nemocnic.