Nemocnice dostanou od pojišťoven víc, ale můžou tratit kvůli inflaci a DPH

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

„Nemocnice příští rok dostanou až o tři procenta úhrad více než letos, rozsah péče zůstane zachován,“ dnes to oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger při představování nové úhradové vyhlášky. Zdravotní systém, který by měl příští rok mít k dispozici 226 miliard korun, počítá také se zvyšováním platů ve zdravotnictví o 6,25 procenta.

I když dostanou nemocnice od pojišťoven víc peněz, o větší část prostředků přijdou kvůli inflaci a růstu DPH, varovaly dnes regionální nemocnice na mimořádném shromáždění Asociace český a moravských nemocnic. Asociace propočítala propad příjmů nemocnic v příštím roce na 2,8 procenta.

Podle ministra Hegera se systém veřejného zdravotního pojištění dostává z propadů let 2009-2010. Optimismus však mírní Petr Nosek, náměstek ministra pro zdravotní pojišťovny. „Očekáváme, že zpomalí růst příjmů. Je zde riziko, že příjmy nebudou schopny kompenzovat riziko inflace.“ uvedl. Mohou se podle něj opět rozevřít nůžky mezi příjmy a výdaji v systému zdravotního pojištění.

Platby za diagnózu

Pokud by byl nárůst výběru zdravotního pojištění nižší než očekávané jedno procento, vydalo by ministerstvo v pololetí novou, přísnější variantu vyhlášky. Jednoprocentní nárůst výběru by ale měl zajistit slíbený nárůst platů v nemocnicích.

I kvůli snaze dostat systém zdravotního pojištění z problémů platí stop stav, co se týče investic do nových přístrojů, staveb i masivnějšího rozvoje medicíny.

Tři čtvrtiny poskytované péče budou nemocnicím hrazeny podle systému plateb za diagnózu DRG. „Tento systém motivuje k efektivní léčbě, vede k lepšímu uspořádání vnitřního uspořádání v nemocnici,“ uvedl Nosek. Finančně profitovat by z něj měly nemocnice, o které budou mít pacienti zájem. „Ty u kterých bude zájem menší, se mohou přeorientovat například na dlouhodobou péči,“ uvedl Heger.

V ambulantní segmentu zůstanou výdaje zastropovány na úrovni letošního roku, laboratořím se platby sníží.