Nemocnice na Bulovce dostala třímilionovou pokutu od ÚOHS

nemocnice Na Bulovce

nemocnice Na Bulovce

Pražská nemocnice Na Bulovce dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu tři miliony korun. V letech 2008 až 2010 zadávala některé zakázky na poskytování služeb bez výběrového řízení, případně použila nesprávný druh zadávacího řízení. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad. Mluvčí nemocnice Martin Šalek řekl, že Bulovku tehdy řídil bývalý management.

Chybný postup se podle ÚOHS týkal například smlouvy se společností AMEDIS, spol. s r.o. na provádění servisu, pravidelné údržby a pro zajištění bezpečného chodu zdravotnické techniky. Dále smluv na ostrahu, právní služby nebo na služby komunikační a systémové infrastruktury.

„U tří smluv zadavatel neprovedl žádné transparentní zadávací řízení, které by objektivně dokládalo, že smluvní vztah s dodavateli vznikl na základě řádně fungujícího soutěžního prostředí,“ uvedl Rafaj. U jedné ze smluv nemocnice zaplatila za zakázku přes 16 milionů korun, ve druhém téměř 3,5 milionu a v dalším případě nebyl stanovený žádný finanční strop.

„U smluv na právní služby zadavatel rozdělil předmět veřejné zakázky tak, aby se dostal pod limit dva miliony korun platný podle tehdejší právní úpravy pro zakázky malého rozsahu, při nichž nebyl povinen dodržovat postup podle zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl Rafaj. Smlouvy na právní služby uzavírané se dvěma firmami v součtu podle ÚOHS přesáhly deset milionů korun.

Chyby ve smlouvách a výběrových řízeních odhalil loni i audit ministerstva zdravotnictví. Ministr pak v dubnu odvolal tehdejší ředitelku nemocnice Kateřinu Toběrnou. Případem se začala zabývat policie. Šalek připomněl, že v nemocnici se management kompletně obměnil. Nový ředitel Petr Zajíc nastoupil do funkce loni v srpnu.

Nové vedení se už loni na podzim distancovalo od chyb, které zjistila ministerská kontrola. Podle Šalka změnilo v zařízení třeba právě nastavení zadávání zakázek. Mluvčí podotkl, že nyní nemocnici dohání postup bývalého managementu a musí se „kostlivci ve skříni“ zabývat. Jak bude Bulovka v případě pokuty dál postupovat a zda podá proti rozhodnutí ÚOHS rozklad, by mohla oznámit odpoledne.