Neudělali nic, kritizuje Babiš Němečka i šéfa lékařské komory

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Facebook Andreje Babise

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) přilil novou kapku do starého sporu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Těsně před mimořádným sjezdem České lékařské komory se pustil i do jejího prezidenta Milana Kubka. Na akci, kde se očekává tvrdá kritika politiků, nepřijede.

Babiš ve svém otevřeném dopise píše Kubkovi, že prý pro řešení problémů ve zdravotnictví neudělal vůbec nic. Navíc mu vyčítá, že nepodporuje Babišova prohlášení o hledání transparentnosti ve zdravotnictví. „Proč ČLK vehementně nekritizuje ministra zdravotnictví, který má problémy českého zdravotnictví řešit a který neudělal za dobu svého fungování na úřadu prakticky nic?“ ptá se Babiš Kubka.

Na zítřejším mimořádném sjezdu chtějí delegáti lékařské komory z celé republiky mluvit s politiky a nabídnout jim svou představu změn zdravotnictví. Kromě Babiše se omluvil i premiér. Ve své kampani Zdravotnictví volá o pomoc upozorňuje komora na personální problémy nemocnic a problémy s komplikovaným specializačním vzděláváním lékařů. Žádají pravidelné zvyšování plateb státu do zdravotnictví.

Podle Babiše není pravda, že je zdravotnictví katastrofálně podfinancované, jak komora tvrdí. Připomíná, že jen ze státního rozpočtu nateče za roky 2014 až 2017 o 12,67 miliardy korun víc.