Nezaměstnanost stagnuje a zůstává u dna, je třetí nejnižší ze zemí EU

Míra nezaměstnanosti v listopadu zůstala na stejné hodnotě 3,5 procenta jako v říjnu. Stejná míra nezaměstnanosti bylo i loni v listopadu, oznámil Úřad práce. V rámci Evropské unie je česká nezaměstnanost třetí nejnižší.

„Dlouhodobé udržení velmi nízké míry nezaměstnanosti v rámce celé EU je pro Českou republiku úspěchem, který odráží mimo jiné schopnost našich firem generovat nová pracovní místa,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Analytici situaci vnímají jinak. „Dlouhodobě nízká nezaměstnanost českou ekonomiku paradoxně spíše brzdí. Vytváří tlak na až nezdravý růst mezd a neumožňuje zdravou konkurenci,“ tvrdí Andrea Linhartová Palánová, expertka PwC na řízení lidských zdrojů. Řešením situace podle ní není propouštění, ale modernizace a robotizace ve firmách, která umožní přesunout stávající zaměstnance na jiné pracovní pozice. 

Podle posledních dostupných dat unijního statistického úřadu Eurostat za říjen dosáhla česká inflace 2,9 procenta a je tak třetí nejnižší v rámci Evropské unie. Průměr EU dosahuje šesti procent.