Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na 3,1 procenta. Pomohly sezonní práce

Svářeč v Česká loděnici

Svářeč v Česká loděnici Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Práce
Práce
Práce
Práce
.
6
Fotogalerie

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla opět o desetinu procentního bodu na 3,1 procenta. V evidenci úřadů práce bylo na konci měsíce 231 309 lidí, o 4159 méně než v květnu. Zaměstnavatelé nabízeli více než 319 tisíc volných míst, jejich počet se však od konce května snížil zhruba o 18 tisíc. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v červnu byla nezaměstnanost 3,7 procenta.

Stále zůstává vysoký zájem o zaměstnance ve zpracovatelském průmyslu, ale trh práce ovlivňují také sezonní činnosti. Týká se to zejména stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství, živočišné a potravinářské výroby, ale také cestovního ruchu, pohostinství, prodeje a služeb. „V souvislosti s tím, ale i vysokým počtem míst v průmyslu, klesl počet nezaměstnaných mužů. V evidenci Úřadu práce ČR jich bylo meziměsíčně o 3477 méně, tedy celkem 105 774. V menší míře se objevují nabídky letních brigád,“ uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od ruského napadení Ukrajiny práci celkem 84 594 Ukrajinců, zhruba tři čtvrtiny z toho jsou ženy. Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci června tak pracovalo na území Česka 68 777 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce z nich v Plzeňském a Středočeském kraji a v Praze. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě.