Nezaměstnanost v květnu klesla na 6,4 procenta, přibývají volná místa

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Nezaměstnanost se v květnu snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465689 lidí, což je nejméně od června 2009. Volných míst je 92701, to je naopak nejvíce od prosince 2008, uvedl Úřad práce ČR. Loni v květnu byla míra nezaměstnanosti 7,5 procenta a volných pracovních míst bylo téměř o polovinu méně než nyní.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především rostoucí ekonomika a také doznívající nástup sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu,“ uvedla Kateřina Sadílková, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR. Zaměstnavatelé budou podle ÚP nabírat lidi i v příštích měsících, nezaměstnanost by tak měla dále klesat.

V květnu byl největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká poptávka je také po technických profesích. „Vzhledem k tomu, že se zvyšuje ekonomický potenciál firem, roste poptávka po nové pracovní síle v řadě odvětví, a to napříč všemi obory,“ uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Nezaměstnanost klesla ve všech okresech

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán ve všech 77 okresech republiky, největší v okresech Jindřichův Hradec (o 14,3 procenta), Prachatice (o 14,2 procenta), Jeseník (o 12,2 procenta), Písek (o 11,1 procenta), Jičín (o 10,0 procent), Chrudim a Trutnov (shodně o 9,9 procenta).

„Míra nezaměstnanosti klesá na úroveň, kterou dosahovala v květnu naposledy před třemi lety. Zcela se tak již vymazal negativní efekt poslední recese postihující ekonomiku v letech 2012-2013,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek. Růst volných pracovních míst podle něj přestavuje velmi příznivý posun, za který vděčíme především ekonomickému růstu vytvářejícímu pracovní místa především ve zpracovatelském průmyslu.

„Předpokládáme, že nezaměstnanost bude klesat až do podzimu, kdy začnou pomalu končit sezónní práce, a letošní rok nezaměstnanost uzavře s největší pravděpodobností pod sedmi procenty,“ prediuje Dufek.

nezaměstnanostnezaměstnanost | UP

Pokles nezaměstnanosti je podle analytika Miroslava Nováka z Akcenta patrný v rámci všech krajů. „Nejnižší podíl nezaměstnaných osob přitom v květnu zůstal v Praze se 4,6 %, jen těsně však následuje Plzeňský kraj. Na druhém pólu naopak zůstávají kraje Ústecký s 9,7 % a Moravskoslezský s 8,8 %,“ odkázal na data ÚP.

Graphical visualization of Czech Republic Unemployment Rate

Ke konci května bylo evidováno 20359 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 3 092 osob a ve srovnání s květnem 2014 byl nižší o 6 211 osob.

„Trh práce se probudil a kopíruje současné ekonomické oživení. Není jen jeho důsledek, ale i příčina,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Podle něj probíhá celková změna, kdy ekonomika je v růstovém cyklu, a tak je potřeba nabírat nové zaměstnance.

Nezaměstnanost opět na ústupu