NKÚ chce koupit nové sídlo až za 350 milionů korun

Úřad již dříve opakovaně poukazoval na přetrvávající závažné nedostatky na ministerstvech dopravy a obrany.

Úřad již dříve opakovaně poukazoval na přetrvávající závažné nedostatky na ministerstvech dopravy a obrany. Zdroj: E15 Pictures

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se hodlá přestěhovat do budovy na pražské Letné, nebo Vinohradech. Jeden objekt by stál asi 250 a druhý 350 milionů korun. Napsaly to dnešní Lidové noviny.

Nájem nynějšího sídla tohoto státního úřadu v pražských Holešovicích označili již dříve někteří poslanci za předražený, nájemné na dalších deset let by podle viceprezidenta NKÚ Miloslava Kaly přišlo nejméně na půl miliardy korun.

NKÚ při hledání nového sídla zvažoval státní budovy, soukromé objekty i stavbu nového sídla. „Nejvhodnější variantou je koupě existující budovy,“ uvedli představitelé úřadu v dokumentu pro poslance.

Úřad aktuálně upřednostňuje dva objekty v Praze - budovu na Letné, v níž sídlí vydavatelství Economia, za přibližně 350 milionů korun a starší administrativní areál Park One na Vinohradech za zhruba čtvrt miliardy.

Koupě dosavadního sídla, budovy Tokovo v Holešovicích, by byla podle NKÚ několikanásobně dražší. „Vlastník nabízí prodej za 1,08 miliardy korun. Nájem na dobu kratší pěti let nepřipouští,“ napsal úřad poslancům. Návrh úřadu bude dnes projednávat kontrolní výbor Poslanecké sněmovny.