NKÚ: Drábkův systém dávek stál nakonec pětkrát víc

sKarta

sKarta

Ministerstvo práce a sociálních věcí podcenilo rizika změny systému pro výplatu sociálních dávek, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Osm dodatků prováděcí smlouvy zvýšilo cenu systému z původně nasmlouvaných 435 milionů korun na dvě miliardy korun, vzrostla přitom zejména cena doprovodných služeb.

„Služby měly podle prováděcí smlouvy stát jen 107 milionů korun. Dodatky se ale jejich cena zvýšila na 1,6 miliardy korun. Cena služeb tak pětinásobně převyšuje cenu samotných licencí,“ uvedla mluvčí. Nový informační systém pro výplatu sociálních dávek byl v ostrém provozu spuštěn od začátku roku 2012 a jeho zavedení souviselo se sjednocením výplaty nepojistných dávek pod Úřadem práce ČR.

Úřad upozornil, že ministerstvo smluvně neošetřilo testování nových počítačových aplikací pro výplatu dávek, a dodavatel je předal a uvedl do provozu až v úplném závěru roku 2012. „Jejich testování tak fakticky probíhalo současně s ostrým provozem. Ministerstvo smluvně nezajistilo ani proškolení uživatelů nových aplikací,“ sdělil NKÚ.

Kvůli tomu tak podle úřadu v prvních dvou měsících provozu nového systému trvalo vyřízení jedné žádosti mnohonásobně delší dobu než před jeho spuštěním. O nepřipravenosti aplikací svědčí také vysoká frekvence nasazování nových verzí a časté odstraňování chyb v prvních osmi měsících ostrého provozu systému, uvedl NKÚ.

Podle úřadu tak systém výplaty dávek zůstal v chodu jen díky mimořádnému nasazení zaměstnanců Úřadu práce ČR, což ukazuje také nárůst přesčasových hodin. „Zatímco v roce 2011 pracovali přesčas celkem 21 tisíc hodin, o rok později odpracovali 232 tisíc přesčasových hodin,“ podotkla Málková. Samotné zřízení Úřadu práce ČR podle NKÚ nepřineslo takové úspory, jak se plánovalo.

Nynější informační systém pro vyplácení dávek, který ministerstvo pod vedením svého někdejšího šéfa Jaromíra Drábka (TOP 09) nevybralo v soutěži, provázejí od počátku potíže a kritika. MPSV plánuje odstartovat obří tendr na dodavatele nového informačního systému pro vyplácení dávek za 1,4 miliardy korun.