NKÚ: Ministerstvo obrany v účetnictví nesprávně vykázalo téměř 20 miliard

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: E15

V účetní závěrce ministerstva obrany za rok 2012 bylo nesprávně vykázáno 19,8 miliardy korun, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo podle něj nevedlo úplné účetnictví především u dlouhodobého hmotného majetku. Chyby ale nebyly natolik zásadní, aby ovlivnily ekonomická rozhodnutí uživatelů účetní závěrky.

Kontroloři zjistili případy neúplného i nesprávného účtování. Vedle nedostatků v úplnosti účetnictví u hmotného majetku ministerstvo obrany také některé účetní případy vykazovalo na nesprávných položkách.

Na ekonomická rozhodnutí ale podle kontrolního úřadu tato pochybení nemohla mít vliv. „NKÚ proto při vyhodnocení spolehlivosti účetní závěrky dospěl k názoru, že účetní závěrka ministerstva obrany podává - s výjimkou vlivu těchto nesprávností - věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace ministerstva obrany,“ uvedl úřad.

Ministerstvo obrany podle NKÚ také porušilo zákon o katastru nemovitostí. „Některé nemovitosti byly sice vykázány v účetní závěrce, ale nebyly zapsány v katastru nemovitostí, u jiných to bylo přesně naopak,“ popsala Málková.