NKÚ odhalil podezřelé opravy vojenských budov. Zaštiťovala je Armádní Servisní

Vojáci

Vojáci Zdroj: archiv

Pochybně přidělené zakázky, neoprávněně vyfakturované miliony a vyšetřování policie. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil tři podezřelé rekonstrukce armádních budov za více než 45 milionů korun. Na starosti je měla příspěvková organizace ministerstva Armádní Servisní.

Kontrolní úřad prověřil v letech 2010 až 2013 třináct investičních akcí ministerstva obrany za 1,2 miliardy korun a devět prodejů nepotřebných objektů za 566 milionů korun. Jedním z podezřelých projektů byla rekonstrukce ubytovny v Chotusicích.

Smlouvu uzavřela Armádní Servisní v listopadu 2009 s firmou, která získala potřebné živnostenské oprávnění teprve v březnu téhož roku. Přestavba ubytovny měla skončit v červenci 2010, ale technický dozor tehdy zjistil, že si stavitel neoprávněně fakturoval práce za 2,9 milionu korun.

„Peníze dodavatel nevrátil a nepokračoval ani v práci, přestože mu do té doby bylo vyplaceno 17,4 milionu. Armádní Servisní odstoupila od smlouvy a vypsala novou zakázku na dokončení rekonstrukce. Ta ale nakonec dokončena nebyla, jak zjistili kontroloři, neboť armáda objekt nevyužívá, a ani s tím v budoucnu nepočítá,“ uvedla mluvčí úřadu Olga Málková.

Stejný průběh měla rekonstrukce ubytovny v Táboře. Armádní Servisní v říjnu 2009 vybrala bez tendru firmu, která měla v obchodním rejstříku zapsána jako předmět „provádění staveb“ teprve od prosince 2008.

Miliony bez práce

Firma v červnu 2010 přestala na stavbě pracovat a technický dozor pak zjistil, že byly opět neoprávněně vyfakturovány asi tři miliony. Staviteli pak sice smlouvu Armádní Servisní vypověděla, ovšem firma už mezitím inkasovala přes 14 milionů a státu nic nevrátila. Rekonstrukci pak musel dokončit za více než šest milionů jiný podnik.

Stejná firma, která prováděla přestavbu ubytovny v Chotusicích, pracovala pro Armádní Servisní také na zateplení bytových domů v Kozlově. Smlouva byla uzavřena v listopadu 2009 na práce za 13,6 milionu korun. Jenže v červnu 2010 nastal spor o kvalitu díla, a firma s pracemi skončila. Zateplení dokončila až v červenci 2011 jiná firma, a to za dalších 800 tisíc korun a o rok později oproti původnímu termínu.

„Co se týče investičních akcí, které mělo na starosti přímo ministerstvo, kontroloři prověřili osm z nich. U pěti byla navýšena cena, a to až o 19,4 milionu korun. Čtyři akce se protáhly, hlavně kvůli vícepracím způsobeným mimo jiné i nedostatečnou přípravou akcí,“ sdělila mluvčí NKÚ.

Armádní pětka

Kontroloři navíc zjistili, že v roce 2010 zadávalo ministerstvo zakázky u všech kontrolovaných akcí v užším řízení pro pět uchazečů. Pokud se uchazečů o zakázku sešlo více, snižovalo ministerstvo jejich počet losováním. Podle NKÚ tak ministerstvo omezovalo konkurenci i možnost dosáhnout výhodnější ceny.

Kontroloři kritizovali rovněž prodej nepotřebného armádního majetku. „Ministerstvu na plánované investiční stavební akce chybí téměř tři miliardy korun. Resort zamýšlí chybějící prostředky získat mimo jiné i prodejem nepotřebných nemovitostí. U kontrolovaného vzorku prodejů však kontroloři zjistili, že o nemovitosti nebyl velký zájem,“ uvedla mluvčí. Za nemovitosti s odhadní cenou dohromady 390 milionů korun ministerstvo nakonec získalo 218 milionů korun, tedy jen něco přes polovinu odhadní ceny.