NKÚ zřejmě začne dávat výroční zprávy i výsledky kontrol na web

Budova NKÚ

Budova NKÚ Zdroj: Archiv E15

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) patrně dostane zákonné zmocnění zveřejňovat věstník i na internetových stránkách. Vedle dalších vesměs technických změn to v novele zákona o úřadu dnes schválili poslanci. Nynější zákon dálkový přístup k dokumentům NKÚ nijak neupravuje. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Věstník, v němž jsou například výroční zprávy, plán kontrolní činnosti a schválené kontrolní závěry, bude i nadále vycházet v listinné formě. Díky tomu, že úřad dostane zmocnění dávat závěry z prověrek na internet, je nebude muset zasílat ministerstvům, České národní bance a na návrh kontrolního výboru ani Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Předloha taky zpřesní oprávnění prezidenta NKÚ zúčastňovat se schůzí Sněmovny, Senátu a vlády. Prezident, viceprezident a člen úřadu budou muset nadále mít ukončené vysokoškolské vzdělání, nově ale v magisterském studijním programu.

Prokurátor se změní na státního zástupce

Předloha reaguje jak na změny, které nastaly od přijetí zákona o úřadu na začátku 90. let, tak na všeobecnou elektronizaci veřejné správy a z hlediska terminologie i na jiné nové právní předpisy. Například dosavadní termín „prokurátor“ nahradí novela termínem „státní zástupce“.

Návrh taky upřesňuje některé lhůty - třeba stanovisko ke zprávě o vývoji ekonomiky a plnění státního rozpočtu bude NKÚ dávat poslancům do měsíce od předložení informace Sněmovně, u návrhu státního závěrečného účtu bude čtyřměsíční lhůta. Námitky proti kontrolnímu protokolu bude moci prověřovaný subjekt podat do pěti pracovních, nikoli kalendářních dnů.