NKÚ zůstává u magnáta Vítka. Nájem za sídlo klesne skoro o dvě třetiny

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: E15

Nejvyšší kontrolní úřad bude ještě nejméně dva roky sídlit na své dosavadní adrese v budově Tokovo, kterou vlastní firma CPI realitního magnáta Radovana Vítka, v pražských Holešovicích. Prezident úřadu Miloslav Kala podepsal novou nájemní smlouvu. NKÚ podle ní ročně zaplatí necelých 17 milionů korun, což je zhruba o dvě třetiny méně než loni.

Smlouva je uzavřena na dva roky, ale dá se čtyřikrát o stejnou dobu prodloužit. Pronájem se týká 9856 čtverečních metrů kancelářských prostor a 75 převážně garážových parkovacích stání. Úřad může i nadále bezplatně užívat prostory konferenčního sálu.

„Podmínky, na kterých se nám nakonec po dlouhých a mnohdy vypjatých jednáních podařilo s pronajímatelem budovy domluvit, pokládám za výhodné a myslím, že naši lidé odvedli velmi dobrou práci,“ uvedl šéf úřadu Kala.

NKÚ za šest let pronájmu budovy Tokovo již zaplatil 450 milionů korun. Nájemné se měnilo, a to od 79 milionů v roce 2011 až po loňských 48 milionů podle toho, do jaké míry bylo splaceno vybavení budovy. Podle nové smlouvu bude platit 16,7 milionu ročně.

Pokud se úřad rozhodne využít první možnost na prodloužení nájmu, přejde do jeho vlastnictví v červenci 2016 veškerý mobiliář. Nájemné bude možné poprvé zvýšit až k 1. lednu 2015, ale jen pokud inflace za předchozí rok překročí dvě procenta.

Současná nájemní smlouva měla skončit letos v září. Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru v minulosti často kritizovali nájem jako předražený. Úřad hledal nové sídlo a zvažoval i možnost jeho koupě. Zájem měl o budovu Sazky na Žižkově. Vláda ale letos v březnu tento nákup neschválila a zdůvodnila to hospodářskou situací.

Realitní skupina CPI koupila budovu Tokovo v roce 2011 od PPF, jako součást více než pětimiliardové akvizice 19 kancelářských objektů.

Profil: Cesta Miloslava Kaly od konstruktéra k nejvyššímu kontrolorovi