Nový předseda zemanovců bude stavět na myšlenkách prezidenta

Nový předseda SPOZ  Štengl

Nový předseda SPOZ Štengl Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Novým šéfem SPOZ se podle předpokladů stal její dosavadní místopředseda pro Čechy Zdeněk Štengl. Získal 150 hlasů z 211 možných. Výsledek byl zřejmý už před volbou, neboť Štengl neměl protikandidáta. Podpořil ho i končící předseda strany Vratislav Mynář, který jako prezidentův kancléř funkci v čele strany neobhajoval. Zároveň sdělil delegátům i svou představu o dalších členech vedení strany.

Štengl v kandidátském projevu rekapituloval svou dosavadní práci v SPOZ a zmínil hlavně úspěch v krajských volbách v Pardubickém kraji, v němž stranu vede. Její členy vyzval k práci na úspěchu ve sněmovních volbách, neboť „prezidentská strana nemůže a ani nesmí automaticky očekávat zisk deset procent.“ Štengla podpořil šéf senátorského klubu SPOZ, KSČM a Severočech Vladimír Dryml. „Vítězní koně se nepřepřahají,“ uvedl.

Prvním místopředsedou SPOZ zvolili delegáti sjezdu šéfa české pobočky ruského ropného gigantu Lukoil Martina Nejedlého. Dosud byl zástupcem předsedy pro ekonomiku a ve volbě neměl protikandidáta. V nynější volbě Nejedlý dostal 163 z možných 206 hlasů.

Nejdůležitější je program, žádné vymezování

„Nesmí být pochyb po tom, že základem programu SPOZ jsou myšlenky Miloše Zemana. Také jsme pouhými apoštoly, kteří myšlenky našeho prezidenta ponesou dál,“ uvedl. Strana by se neměla vymezovat vůči konkurentům, ale prosazovat svůj program, dodal Štengl, kterému jeho předchůdce Mynář předal žezlo v podobě velkého dřevěného vejce.

Mynář již v rámci svého projevu uvedl, že Štenglovo místo prvního místopředsedy by měl zaujmout „náš ekonomický guru“, tedy dosavadní místopředseda pro ekonomiku Martin Nejedlý, šéf české pobočky Lukoil. Byl podobně jako Štengl jediným kandidátem. Místo ve vedení by měl podle Mynáře obhájit také místopředseda pro Moravu Radek Augustin, v němž podle jedné z delegátek roste nový Miloš Zeman.

Cesta do parlamentu

Volba předsedy se neobešla bez komplikací. Sjezd strany během Štenglova projevu neplánovaně na zhruba dvě desítky minut přerušil výpadek elektřiny v celém Top hotelu Praha, kde se jednání konalo. Mnozí delegáti toho využili k odchodu ze setmělého jednacího sálu na oběd. Následoval je i Zeman, který ovšem zamířil do jiné části hotelu než ostatní delegáti.