O daních se rozhodne po kongresu ODS, poslanci přerušili schůzi

Tluchoř

Tluchoř Zdroj: ctk

Poslanci dnes přerušili na žádost ODS navzdory nesouhlasu opozice na týden jednání Sněmovny. ODS se totiž stále nedohodla na podobě daňového balíčku, s nímž kabinet spojil důvěru. Hlasovat se o něm bude až po víkendovém kongresu nejsilnější vládní strany. Sněmovna se opět sejde příští úterý ve 14:00.

Žádost přednesl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. O procedurálních návrzích se hlasuje bez rozpravy, debata tedy nebyla. Pro hlasovalo 101 ze 191 přítomných poslanců, 88 jich bylo proti. Dnešní jednání poslanců tak trvalo jen několik minut.

Už ráno se na případných změnách v daňovém balíčku opět neshodla pracovní skupina ODS. Z následného jednání sněmovního klubu občanských demokratů vzešla jen žádost o přerušení schůze dolní komory. ODS totiž nyní nemá hlasy všech 51 poslanců této strany pro vládní návrhy. Ostatní koaliční strany s odkladem navzdory výhradám souhlasily. Příští týden se bude hlasovat o daňovém balíčku a také například o prováděcím zákonu k důchodové reformě, který vetoval prezident Václav Klaus. „I s rizikem, že vláda hlasování nepřežije,“ uvedl po zasedání poslanců ODS Stanjura. Podle neformálního lídra vnitrostranických nespokojenců Petra Tluchoře bude nynější spor o daně na stole stejně po kongresu ODS jako nyní před ním.

Nespokojení poslanci ODS ustoupili od zachování daňových úlev pro pracující důchodce a od zachování nynějších paušálů pro živnostníky. Trvají na tom, aby od příštího roku nevzrostla daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a aby bylo zavedeno dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy.

Premiér a předseda ODS navrhl, aby vzrostla jen snížená sazba DPH a vyšší zdanění bohatších lidí by bylo omezeno na jeden rok. Stanjura uvedl, že jiné varianty už nejsou.