O hnutí starostů mají zájem ODS i lidovci. Půta uvolní spolupráci s TOP 09

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta Zdroj: CTK

Nového předsedu i politickou strategii má hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Pod vedením libereckého hejtmana Martina Půty hodlá uvolnit těsnou spolupráci s TOP 09. Životaschopnost samostatného subjektu si chce STAN ověřit především v příštích krajských volbách, do nichž postaví třináct kandidátek. Na tom, jak starostové uspějí, pak bude záležet, zda půjdou bez TOP 09 také do příštích parlamentních voleb.

Hejtman Půta vystřídal na postu předsedy Petra Gazdíka, novým lídrem byl zvolen na pátečním sněmu hnutí v Průhonicích u Prahy. „Levicová a pravicová řešení jsou tak trochu minulostí, pro nás je největší výhodou ukotvení v místní politice,“ říká Půta s tím, že politika v jeho pojetí se nerovná jen tomu, co se děje v parlamentu.

Na předsednický post byl jediným kandidátem, Gazdík usiloval o pozici prvního místopředsedy a také ji získal. Ten se také bude spolu s poslancem Janem Farským místo nového předsedy STAN vyjadřovat k vysoké politice. Půta, jak říká, ze sebe nechce dělat trapnou figuru, která bude odpovídat na všechno, ale neřekne nic.

S TOP 09 má hnutí Starostů a nezávislých podepsanou smlouvu o spolupráci až do roku 2017, emancipaci starostů je však možné sledovat už teď. Například v Praze v letošních komunálních volbách uvažují o koalici s lidovci a zelenými, oficiální dohoda je na spadnutí.

Na sněmu byla také stvrzena užší spolupráce pravice v podzimních senátních volbách. V některých – tradičně levicových obvodech – postaví společnou kandidátku TOP 09 a ODS. Podle šéfa občanských demokratů Petra Fialy se tak stane v osmi ze sedmadvaceti obvodů, kde se volby letos uskuteční.

Vzájemné podpoře pravicových kandidátů v senátních volbách se nebrání ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten na sněmu starosty navíc vybídl, aby za pět let přemýšleli o společné kandidátce lidovců, TOP 09 a STAN do europarlamentu.