O nedůvěře vládě bude sněmovna hlasovat ve středu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: profimedia.cz

Mimořádná schůze sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě, vyvolaná na popud opoziční ČSSD, se uskuteční ve středu 18. července odpoledne. Na tento termín ji svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Ještě před jednáním o nedůvěře by se poslanci měli zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování kauzy nákupu vojenských letounů CASA. Informoval o tom dnes tiskový odbor sněmovny.

Důvodem snahy ČSSD je vystupování ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) v kauze vyšetřování případu letounů CASA. Jde o Kalouskovy telefonáty s vyšetřovatelem případu a s policejním prezidentem Petrem Lessym.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky už neexistuje jiná možnost jak vyvíjet tlak na to, aby byl Kalousek z vlády odvolán. Kalouskovo chování pokládají sociální demokraté za nepřijatelné.

Aby vláda padla, musí pro nedůvěru zvednout ruku nejméně 101 poslanců. Opozice ale tolik hlasů nemá, vládních poslanců je nyní oficiálně 100. Půjde o čtvrtý pokus v tomto volebním období svrhnout kabinet.

Středeční odpolední jednání sněmovny bude mít podobu dvou mimořádných schůzí. Zatímco první z nich, svolanou ke zřízení vyšetřovací komise, může koalice zablokovat tím, že neschválí program schůze, v případě druhé schůze už to možné není. Pokud má sněmovna jednat o vyslovení nedůvěry vládě, o programu se nehlasuje.