Obce přijdou o nedávno nabytou pravomoc rozhodovat o doplatku na bydlení

Ubytovna Sport ve Varnsdorfu

Ubytovna Sport ve Varnsdorfu Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákona o hmotné nouzi. Má se vypořádat s kritizovanou pravomocí obcí rozhodovat o poskytnutí doplatku na bydlení a dotkne se jen tohoto problematického ustanovení.

„Novelu připravujeme ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR, tak aby stanovisko obce zůstalo jako doporučující a definovala se jasná kritéria, kdy souhlas neudělit, a pokud se neudělí souhlas, jak s příslušnou osobou dále pracovat,“ popsal mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Ke změně zákona vyzýval například ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Předchozí pozměňovací návrh, který do zákona vnesl souhlas obce s přiznáním dávky, je podle něj nedomyšlený a hrozí zásah do práv lidí i zhoršení sociální a bezpečnostní situace v dotčených obcích.

„Aktuální situace s doplatky na bydlení je poněkud sporná vzhledem k dvojímu protichůdnému stanovisku ministerstva vnitra a bohužel hraje do not obchodníkům s chudobou – provozovatelům ubytoven,“ popsal ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek. Pro obce je podle něj důležité, aby měly nástroj, který jim umožní omezit provoz stávajících ubytoven a vznik nových. A k tomu měl sloužit jejich souhlas s doplatky na bydlení.

Hrozí odchod na ulici
Na ubytovnách žije v současnosti zhruba sto tisíc lidí. Podle analýzy Agentury pro sociální začleňování by se až 17 tisíc z nich, včetně seniorů a dětí, mohlo kvůli přílepku zákona o hmotné nouzi ocitnout na ulici.

Podle Štěpána Ripky z Platformy pro sociální bydlení je však problém s ubytovnami možné řešit až ve chvíli, kdy bude pro jejich obyvatele existovat možnost přestěhovat se jinam. Tu by měl podle něj přinést zákon o sociálním bydlení. „V současnosti ale nevidíme u koaličních stran reálnou snahu dohodnout se na podobě zákona a splnit tak programové prohlášení vlády,“ dodal Ripka.

Stávající novela zákona o hmotné nouzi říká, že úřady práce potřebují od letošního května souhlas radnic s vyplácením doplatku na bydlení. Po protestech proti přílepku zákona vydal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) stanovisko, podle něhož je rozhodnutí měst a obcí nezávazné.

Stát novelizoval zákon o hmotné nouzi. Teď neví, co s chudobou

Jana Havligerová: Česko si vyrábí své vlastní běžence