Obrana vojákům koupí přístroje pro noční vidění za 200 milionů

Česká armáda - ulustrační foto

Česká armáda - ulustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany koupí 2500 přístrojů pro noční vidění za asi 199 milionů korun. Nahradí zastaralé typy. Monokulární přístroje armádě dodá česká firma Pramacom-HT. Informace o veřejné zakázce dnes vládním kolegům předložil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„Dodávka přístrojů nočního vidění je nutná pro zajištění schopnosti vojáků vést skrytou činnost v nočních podmínkách a za snížené viditelnosti. Nové přístroje nahradí ve výzbroji armády zastaralé přístroje, jejichž opravy a udržování v provozuschopném stavu je spojeno s vysokými náklady,“ vysvětlill Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Otevřená veřejná zakázka byla zadána prostřednictvím alianční organizace NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Tendr vyhrála česká firma Pramacom-HT se sídlem v Praze, která přístroje vyrábí v Česku. Společnost již v roce 2014 dodala české armádě 900 přístrojů stejného typu.

„Česká společnost dokázala uspět v náročném mezinárodním tendru NSPA, kterého se účastnilo celkem 17 firem. Náš obranný průmysl tak opět prokázal svoji vysokou konkurenceschopnost,“ uvedl Stropnický. Věří, že tento případ povede k širšímu zapojení českých podniků do veřejných soutěží vyhlašovaných NSPA.

Ministerstvo obrany by nemělo za přístroje nočního vidění zaplatit více než 199 milionů korun bez DPH. Vojáci by je měli dostat do června 2017, a to včetně zařízení, které umožní propojit dva monokulární přístroje a vytvořit tak přístroj binokulární.