Obrana zatím nové pušky nekoupí, neobstály v testech

Česká armáda si měla pořídit pušky Sig Sauer 716 (na obrázku)

Česká armáda si měla pořídit pušky Sig Sauer 716 (na obrázku) Zdroj: CC BY 2.0: Dalbera via Flickr

Ministerstvo obrany zrušilo smlouvu na nákup pušek pro přesnou střelbu na vzdálenost 600 metrů, nové zbraně neobstály v zátěžových testech. Šlo o obchod za zhruba 100 milionů korun, píšou Lidové noviny (LN). Společnost Meopta, která tento tendr vyhrála, zbraně vrátila americkému výrobci.

„Srpnové kontrolní zkoušky prokázaly, že pušky nedisponují deklarovanou životností hlavně a vykazují vyšší poruchovost. Z těchto důvodů jsme 26. září odstoupili od kupní smlouvy,“ řekla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

List dodává, že nákup nových pušek měl jednak srovnat používanou ráži se standardem Severoatlantické aliance, ale hlavně nahradit dnes používané sovětské pušky Dragunov konstrukčně vycházející ze 60. let. Ministerstvo podle mluvčí předpokládá opakované vyhlášení zakázky, dosud prý o tom ale nebylo definitivně rozhodnuto.

Údajně šlo o americkou pušku Sig Sauer 716. Generální ředitel Meopty Přerov Vítězslav Moťka řekl, že v kontrolních zkouškách nevyhověla střelná zbraň, naopak optické přístroje z produkce Meopty byly v pořádku. „Meopta proto zbraně nenakoupila. Pokud bude tendr vyhlášen znovu, tak se ho chceme zúčastnit,“ uvedl.

Pušky měly nahradit výzbroj vycházející ze 60. let

Nákup nových pušek měl jednak srovnat používanou ráži se standardem Severoatlantické aliance, ale hlavně nahradit dnes používané sovětské pušky Dragunov konstrukčně vycházející ze 60. let. Ministerstvo podle mluvčí předpokládá opakované vyhlášení zakázky, dosud prý o tom ale nebylo definitivně rozhodnuto.

LN píšou, že resort podepsal kontrakt na 238 pušek za 98,3 milionu korun letos v březnu se společností Meopta Systems. Součástí dodávky měly být i denní a noční optoelektronické zaměřovače, soupravy náhradních dílů a nářadí pro údržbu

Národní zbrojařské obrození: Česko opět patří ke špičce