Ochrana prezidenta se po útoku na Klause změní

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Policisté změní taktiku při ochraně prezidenta republiky. Impulzem k tomu se stalo se selhání ochranky při pátečním útoku v Chrastavě na Liberecku, kde šestadvacetiletý muž několikrát vystřelil z plastové pistole na prezidenta Václava Klause. „Policejní tým, který incident prověřoval, podle něj vidí selhání ochranky mimo jiné v tom, že bezprostředně nezajistila útočníka,“ uvedl to náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

„Všude na světě se může taková záležitost stát, tomu se nikdy nedá úplně zabránit, ale na to má vliv taktika samotného zákroku,“ řekl Kužel v TV Prima. V čem konkrétně by měla policie v budoucnu postupovat jinak, Kužel neuvedl. Jde podle něj o „know-how“ ochranky.

Selhání vidí Kužel i v reakci prezidentových strážců. „Ochranka měla bezprostředně zajistit útočníka. Možné diskuse o tom, že se jedná o hračku, o pistoli, která střílí umělohmotné náboje, je sice jeden fakt, ale držel ji dospělý člověk, a byl v takové bezprostřední blízkosti pana prezidenta, že kdyby do něj něj někdo strčil nebo sám od sebe zvedl hlaveň, tak mohl prezidentu republiky způsobit vážné zranění. Například, kdyby ta kulička vletěla do oka,“ řekl.

Kvůli selhání ochranky již odstoupil z funkce šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka. Jako důvod uvedl, že cítí osobní odpovědnost za své podřízené, kteří selhali při pátečním incidentu.

„Ačkoliv jsem na místě nebyl a opatřením v Chrastavě jsem osobně nevelel, po zhlédnutí incidentu, nad kterým se mohu nyní už jenom mračit, cítím osobní odpovědnost za jednání mých podřízených, bez ohledu na to, zda mohli nebo nemohli uvedenému incidentu zabránit,“ prohlásil Sklenka.

Mladý muž, který na prezidenta střílel z pistole na airsoft, byl obviněn z výtržnictví, podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela už po výslechu propuštěn na svobodu. Hrozí mu dva roky odnětí svobody. Incident vyšetřují kriminalisté z libereckého policejního ředitelství.