Ochranu před povodněmi si zaslouží celá Troja, magistrát zaplatí model

Primátorka Adriana Krnáčová

Primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Praha chce ochránit před povodněmi celou Troju včetně zoologické zahrady a zámku. Zaplatí proto matematický model velké vody za 1,8 milionu korun. Výsledku modelování pak budou podkladem pro vytvoření potřebných protipovodňových opatření, vysvětlila po jednání rady primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Realizace protipovodňové ochrany zoologické zahrady si vyžádá komplexní řešení v rámci celé trojské kotliny, neboť k vybudovaným protipovodňovým opatřením na pravém břehu Vltavy bude muset dojít k vybudování nezbytných kompenzačních opatření,“ píše se v dokumentu, který projednali radní.

Spolu s ochranou zoo tak bude před velkou vodou chráněná také čtvrť Troja s barokním zámkem nebo čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. Protipovodňová opatření budou muset počítat také s případnou stavbou nového sídla záchranky u ústí tunelu Blanka.

Fyzikální model už je, teď je na řadě matematický

Pro případnou velkou vodu v Troji už byl před dvěma lety zpracovaný fyzikální model, nově chce Praha také matematický. Z toho fyzikálního ovšem podle dokumentů pro radní vyplývá, že ochrana Troji před vodou z roku 2002, označovanou jako pětisetletá, se blíží hranici efektivnosti vynaložených prostředků. Reálnější je tak ochrana před padesátiletou či stoletou vodou. „Realizací některé z těchto variant by se četnost zaplavení spodní části ZOO Praha velmi významně snížila,“ uvádí dokument.

Poslední velká povodeň začala v Praze první červnový víkend 2013. Vltava zaplavila Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy část Troje a Císařského ostrova. Pod vodou bylo více než šest desítek komunikací. Potíže nadělaly menší toky, zejména potoky Botič, Rokytka a Šárecký potok.