Odbory se odvolávají: Kalousek dosáhl prvního stupně hlouposti

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: CTK/Simanek Vit

Odbory dnes označily určovací žalobu ministerstva financí, která by měla rozhodnout o zákonnosti neuskutečněné stávky v dopravě z pondělí 13. června, za důkaz neprofesionality vlády a hodlají se proti ní odvolat. Stávka se nakonec uskutečnila 16. června.

Stávku podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila vyhlásilo 13 subjektů a ne ČMKOS. Ministerstvo však právě na ČMKOS žalobu adresovalo.

„Ministerstvo tak dokazuje svoji neschopnost. Jediný důkaz, který byl předložen ministrem Kalouskem, pocházel ze serveru idnes.cz,“ uvedl Zavadil. „Prvním stupněm hlouposti je nevědomost a chtěl bych říct, že pan ministr byl tímto stupněm poznamenán,“ dodal.

Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík jednání ministerstva označil za naprosto nekompetentní, neadresné, neadekvátní. „Není nejmenší důvod z naší strany se obávat, že by stávka mohla být nezávislými soudy posouzená jako nezákonná,“ dodal Pomajblík.

Koalice dopravních odborových svazů se ke stávce od začátku hlásila, ale žalobu dosud nedostala. „Odvolání už běží, je sepsáno,“ uzavřel Zavadil. Účelem žaloby ministerstva je to, aby soudy určily, jestli stávka byla zákonná, nebo nezákonná.

Pokud by soud označil stávku za nezákonnou, mohl by chtít po odborech i finanční narovnání škody. „Právo na stávku se považuje za jeden z klíčových prvků demokracie, v okolních zemích nikdo nechce vyrovnání za škody způsobené samotnou stávkou“ uvedl vedoucí právního oddělení ČMKOS Vít Samek.