Odejít by mohli také ministři Pospíšil a Vondra, letí kuloáry

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Premiér Petr Nečas už v pondělí ponese na Hrad demisi ministra průmyslu Martina Kocourka a podle informací z Úřadu vlády této změny hodlá využít k širší rekonstrukci kabinetu. Nečas se chce zbavit i šéfů rezortů justice a obrany Jiřího Pospíšila a Alexandra Vondry. Oba jsou zároveň místopředsedové občanských demokratů.

„Kocourek odejde z vlády ke 14. listopadu,“ uvedl už dříve premiér. Ministr má koncem tohoto týdne podle vládního mluvčího dlouhodobě naplánované důležité mezinárodní jednání s ruským vicepremiérem Alexandrem Žukovem. V zahraničí je do konce týdne také prezident Václav Klaus.

O odchodu Pospíšila se začalo spekulovat před kongresem ODS, je považován za Nečasova vnitrostranického oponenta. Nečas navíc nesouhlasil s odvoláním šéfa pražských žalobců Vlastimila Rampuly a není nadšen ani razantními změnami, které chystá Pospíšilem dosazený nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Vondrova pozice je nejistá od kauzy ProMoPro, jeho politický vliv je mizivý. Už delší dobu se objevují informace o tom, že ať už Vondra, nebo některý z jeho bývalých blízkých spolupracovníků, se může objevit mezi deseti lidmi, jimž hrozí v souvislosti se zajištěním audiovizuálních služeb pro české předsednictví EU obvinění. Demisi už Vondra Nečasovi nabídl na jaře.

Koaliční partneři ODS o možných změnách v kabinetu nechtějí spekulovat. „Pokud by mělo k širší obměně vlády dojít, byli bychom samozřejmě připraveni jednat. Žádné schůzky na toto téma se ale zatím neplánují,“ řekla místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Obě strany zároveň popírají, že by mohly být vyměněni „jejich“ ministři. „K tomu nevidím jediný důvod, absolutně si to nedovedu představit. To by u nás tvrdě narazilo,“ prohlásil šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Důvěra lidí v jednotlivé členy Nečasovy vlády v tomto roceDůvěra lidí v jednotlivé členy Nečasovy vlády v tomto roce | SANEP