ODS přišla o senátora Pakostu, nelíbí se mu směřování strany

Petr Pakosta

Petr Pakosta Zdroj: senat.cz

Senátor Petr Pakosta opouští Občanskou demokratickou stranu. "Důvodem k mému odchodu je dlouhodobá nespokojenost se směřováním strany a zejména pak situace, do které dospěla ODS v regionech," uvedl Pakosta. K tomuto kroku se rozhodl po několika měsících úvah. Do jiné strany senátor vstoupit nehodlá.

Někdejší zakládající člen ODS se mimo jiné nechce smířit s tím, že místní buňky ODS jsou často „jakýmisi zprivatizovanými sektami fungujícími s dost podezřelými cíli“. Pozastavil se také nad tím, že ani volební debakl ve městech, kde ODS měla odjakživa monopol na vítězství, nepřinesl žádné personální změny.

“…Že se situace neustále zhoršuje, dokazuje nekonečná řada schopných a inteligentních lidí, kteří řady ODS opustili přede mnou. Trápí mě odchod mnohých slušných členů ODS na Náchodsku, ale velmi lituji i nedávného odchodu (poslance) Michala Doktora,“ dodal. Ke svému kroku se prý rozhodl po několika měsících úvah.

Senátor připomněl, že nesouhlasil s přijetím lisabonské smlouvy, nepřijatelný byl pro něj také například postup zákonodárců ODS při hlasování o zvýšení podílu biosložek v pohonných hmotách.

Čtyřiapadesátiletý Pakosta byl zvolen senátorem za Náchodsko v roce 2006, mandát mu tak skončí v letošním roce. „Zůstávám senátorem zvoleným za ODS. Své názory neměním, mosty nepálím. Opouštím ODS, ale zůstávám občanským demokratem,“ poznamenal.

Pakostovi kolegové v Senátu minulý týden uvedli, že senátor je o svém případném odchodu ze strany neinformoval. „Opravdu nám nesdělil tento svůj nápad, že opustí ODS. Mohu pouze spekulovat o tom, že by to mohlo mít souvislost s letošními volbami do Senátu,“ řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Podle něj by Pakostův odchod ze strany neměl vliv na jeho členství v klubu ODS, v němž je členem předsednictva. Občanští demokraté na Náchodsku do boje o Senát patrně nasadí svou poslankyni Zdeňku Horníkovou.