Ohrožení pražské koalice? Soudy a zelení

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Na pražském magistrátu se formuje koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Strany už si rozdělily kompetence a zbývá už jen obsadit radu. Primátorkou zřejmě bude jednička ANO Adriana Krnáčová. Přesto ještě může do jednání výrazně zasáhnout soud, který posoudí žalobu na volby, sněm pražské Strany zelených či soud s vyjednávačem ČSSD Karlem Březinou.

Žaloby, které zpochybnily regulérnost voleb, padly i v městských částech 1, 4, 5, 7, 10 a 13. V pátek jich městský soud evidoval sedm, včetně té magistrátní. Řada městských částí už o vedení radnic rozhodla, ale i tam do výsledku tedy může promluvit soud.

Možnému budoucímu radnímu pro dopravu Březinovi zase hrozí, že bude pravomocně odsouzen za podvod na pražském dopravním podniku - jednání odvolacího soudu je naplánováno na 29. října.

Budoucí pražská koalice si zatím rozdělila resorty. Primátor bude z hnutí ANO a má mít na starosti boj s korupcí, veřejnou správu a legislativu. Radní z ANO budou mít na starosti finance, majetek a majetkové podíly firem, bezpečnost, zdravotnictví a bydlení. ČSSD pak připadne doprava, sociální politika a problematika evropských fondů a řešit budou pražské školství. Trojkoalice má zase řídit oblasti životního prostředí, kultury a památkové péče a infrastruktury. „Když se podíváte, co tu kterou stranu charakterizuje, a podíváte se na přidělené resorty, tak to vlastně odpovídá,“ řekl po čtvrtečním jednání lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ).

O postech v pátek

O konkrétním personálním obsazení rady budou ještě jednat zastupitelské kluby ANO, ČSSD a Trojkoalice. Vyjednávací týmy se mají v plánu setkat příští pátek, kdy by měly jednat o konkrétním složení rady. Poté zasedne 10. listopadu sněm pražské SZ, který bude podle vnitrostranického rozhodnutí vstup do vedení Prahy schvalovat.

Z řad zelených se již po volbách ozvaly hlasy, které kritizovaly, že koalice má mít v 65členném zastupitelstvu jen nejtěsnější většinu 33 hlasů. Do vyjednávání se navíc vložila ještě TOP 09, která ČSSD nabídla koalici a pozici primátora. Lídr ČSSD Miloslav Ludvík však nabídku odmítl.

ANO v opozici

Hnutí ANO vyhrálo volby nejen na magistrát, ale i v řadě městských částí. Na rozdíl od magistrátu jej ale na některých radnicích z jednání vyšachovali a poslali do opozice političtí oponenti - to je případ Prahy 4 a 5. Naopak koalici vyjednává v Praze 8 a do rady se dostalo společně s vítěznou ODS v Praze 13.

Jako první byla ustavena koalice v Praze 7, kde vyhrálo hnutí Praha 7 sobě se ziskem 43,68 procenta hlasů. To se spojilo s Koalicí Pro 7 a získaly pohodlnou většinu 19 hlasů v devětadvacetičlenném zastupitelstvu.

Zatím poslední koalice vznikla v Praze 8, kde se spojilo ANO, SZ a ČSSD. V zastupitelstvu však nemají většinu, podle informací ČTK jim potřebné hlasy údajně ale slíbila KSČM. Předseda ANO v Praze 8 Matěj Fichtner nechtěl jméno čtvrtého „spojence“ prozradit. Jednička KSČM v Praze 8 Zdeněk Nagovský se k informaci odmítl vyjadřovat.

Pavel Páral: ANO chce odborně zruinovat Prahu