Omezení účasti podnikatelů ve vládě může ohrozit koalici, varuje Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Pokud hlasy koalice projde návrh, který má omezit účast velkých podnikatelů ve vládě, je podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše otázka, jestli má současná koalice další smysl. Návrh podle Babiše, který je vlastníkem skupiny Agrofert, nic neřeší a dělá z lidí blázny. Stávající stav je podle něj nejtransparentnější, protože prý není ani minuty, kdy by ho někdo nekontroloval.

Sněmovna má tento týden ve třetím čtení rozhodovat o zákonu o veřejných zakázkách. Opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09) přitom přišel s pozměňujícím návrhem, aby se do soutěží nemohly hlásit firmy, v nichž vlastní nejméně deset procent člen vlády. To by se dotklo i Babiše. Pozměňovací návrh jsou připraveni podpořit koaliční lidovci, o podpoře hovoří i sociální demokraté.

To u Babiše vzbuzuje nevoli. „Tak zaprvé, tenhle návrh nic neřeší a dělá z lidí jen blázny! Mám se podle vás chovat jak Řebíček? Nebo jako Jurečka, který pole převedl na manželku a tváří se, ze mu nepatří!“ uvedl Babiš v narážce na dřívějšího ministra dopravy a současného ministra zemědělství.

„Zadruhé, pokud tenhle zákon projde s hlasy členu vládní koalice, tak je otázka, jestli má tahle koalice dál smysl, protože na začátku to nevadilo ani socialistům ani lidovcům. Co je ale nejdůležitější, moji voliči to věděli a zvolili mě,“ napsal také ministr financí. Situaci prý bude řešit, až skutečně nastane.

Jana Havligerová: Zákon proti Babišovi nepomůže

Kauza Čapí hnízdo: policie prověřuje, jak se z Babiše stal malý podnikatel