Operátor Opencard přežije. Přejmenuje se a poskytne Praze IT služby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Pražská městská společnost Operátor opencard, která vloni vznikla kvůli potížím s projektem opencard, neskončí. Rozpadlá pražská rada schválila změnu stanov. Firma se přejmenuje na Operátor ICT a bude magistrátu poskytovat služby v oblasti informačních technologií. Zároveň se už podruhé zvýší počet členů dozorčí rady, a to na pět. Vyplývá to z úterního unesení rady, která funguje v okleštěné podobě.

Zastupitelé vloni do firmy vložili sto milionů korun. Fungování operátora stojí měsíčně mezi čtyřmi až 4,5 miliony korun. Podle kritiků z řad opozice i podle nedávného auditu firma nevykonává funkci, pro kterou byla založena. Audit, který si nechali vypracovat pražští radní, dokonce doporučil její zrušení.

Politici o tomto kroku neoficiálně mluvili několik měsíců. Stejně dlouho připravují i náhradu za kartu opencard. Má jí být otevřená platforma, který začne naplno fungovat do dvou let. Konkrétnější informace město zatím nezveřejnilo.

Karta Pražana pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS). Praha ji postupně začala zavádět od roku 2006. Stála 1,75 miliardy korun. Opencard vlastní asi 1,2 milionu cestujících. Městu postupně docházejí licence pro vydávání nových karet, zároveň končí možnost opětovně prodloužit platnost vydaných karet. Vlastník práv k opencard se s magistrátem soudí.