Opozice oddálila hlasování o církevních restitucích na pátek

kříž

kříž Zdroj: profimedia.cz

Sněmovna před polednem obnovila závěrečné kolo schvalování zákona o církevních restitucích. To ale ani dnes nedokončila. Hlasování svými dlouhými kritickými projevy oddálila opozice. Komunisté si navíc vybrali přestávku na jednání své frakce, takže rozprava skončila ještě před plánovaným přerušením ve 14:00. Jednání bude pokračovat v pátek.

Opozice zpochybňuje rozsah vydávaného majetku i výši náhrad, které chce ČSSD spolu s Věcmi veřejnými zrušit. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka uvedl, že by chtěl v případě návratu své strany do vlády s církvemi dohodnout snížení finanční kompenzace.

Vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Opoziční strany se pokusily projednávání zákona odročit na září, to se jí ale nepodařilo. Hlasování se muselo opakovat, poprvé jej přerušil ministr financí Miroslav Kalousek. „Velmi prosím o prominutí, myslím si, že takový případ tady ještě nebyl. Nicméně byl jsem včas u svého hlasovacího zařízení a zlomila se mi hlasovací karta,“ řekl u řečnického pultíku.

Sněmovna zahájila třetí kolo schvalování zákona minulý pátek, kdy se do kritiky zákona a zejména katolické církve pustili především komunističtí poslanci. Štafetu od nich dnes převzal jejich stranický kolega Miroslav Opálka.

„Církev se jako největší feudál i jako ideová autorita spolupodílela svým postojem a postavením na utrpení a vykořisťování poddaných. Získávala tak nemravně, nekřesťansky i násilně značnou část dnes požadovaného takzvaného svého majetku,“ uvedl mimo jiné Opálka.

Kardinál Dominik Duka se už minulý týden ohradil proti výrokům komunistických poslanců. Podle něj se jednání sněmovny proměnilo v zasedání ústředního výboru předlistopadové komunistické strany.

Komunisty mají podle seznamu přihlášených řečníků u mikrofonu vystřídat předseda národních socialistů Jiří Paroubek a sociální demokraté. Rozprava potrvá nejdéle do 14:00, kdy dnešní lhůta pro schvalování zákonů skončí, a pokračovat bude opět nejspíš tento pátek.