Opozice ve sněmovně cupovala rozpočet. Kalousek ujistil, že chce deficit držet na uzdě

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Sněmovna se dnes sešla při prvním čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Zákonodárci řešili základní parametry rozpočtu, jako jsou jeho příjmy, výdaje a schodek. Schodek má klesnout proti letošku na rovných sto miliard. Návrh rozpočtu se už tradičně stal terčem kritiky opozice.

Ministr financí Miroslav Kalousek ve svém vystoupení informoval, že vláda se vzhledem k aktuální ekonomické situaci rozhodla k mírnému rozvolnění fiskální konsolidace v následujících letech. „Nicméně vůle držet deficit bezpečně pod třemi procenty je nezměněna,“ ujistil.

Celá pozice vystavila červenou

„Pasivita vlády, pokud jde o rozpočet na příští rok, je trestuhodná,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Rozpočet se podle něj projeví negativně v ekonomice i životní úrovni lidí a mimo jiné způsobí další krizi ve zdravotnictví. Vládě vyčetl například, že zpomalila tempo zvyšování důchodů.

Podle Sobotky se vláda soustředí jenom na to, aby vyhověla ratingovým agenturám a prodávala státní dluhopisy s co nejnižším úrokem.

„Za Věci veřejné říkáme ne tomuto rozpočtu,“ uvedla také šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. Rozpočet je podle VV postaven na neexistující legislativě, na nereálných číslech a neobsahuje žádná skutečná prorůstová opatření.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že komunisté rozpočet nepodpoří. Vládní způsob rozpočtového plánování je podle něj samá improvizace a de facto je provizoriem. Pro ČR podle něj bude lepší a levnější, když se otevře cesta k pádu vlády.

Kalousek zavtipkoval

Vláda letos už jeden rozpočet poslancům předložila, a to koncem září, jak jí ukládá zákon. Poslanci ho ale v prvním čtení na návrh ministra financí vrátili k přepracování. Počítal totiž s daňovým balíčkem, jehož schválení ale bylo v tu dobu nejisté.

Vláda proto poslancům předložila nový návrh. Kalousek na to dnes učinil narážku, když řekl, že pro někoho možná překvapivě dnes nebude žádat o vrácení rozpočtu, ale o jeho propuštění do druhého čtení.

Po odsouhlasení v prvním čtení návrh mají dostat sněmovní výbory. Zabývat se budou rozpočty jednotlivých kapitol. Závěrečné hlasování o rozpočtu se má uskutečnit od středy 19. prosince.

Jana Havligerová: Rozpočet je velmi přibližný kompas