Ostrava podá kasační stížnost proti odmítnutí žaloby na stát kvůli smogu

Smog

Smog Zdroj: Archiv

Rada statutárního města Ostrava dnes rozhodla, že podá k Pražskému městskému soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti odmítnutí žaloby Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší. „V nejbližších dnech podáme stížnost k soudu prostřednictvím advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák,“ řekla E15.cz mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

„Městský soud v Praze 14. března na neveřejném zasedání odmítl žalobu Statutárního města Ostravy směřující proti Vládě ČR a ministerstvům životního prostředí a dopravy. Žaloba totiž nebyla podána včas. Zmeškání lhůty nelze prominout. Pro opožděnost podání se soud ani nezabýval, zda byla či nebyla žaloba odůvodněná,“ sdělila E15.cz mluvčí soudu Markéta Puci.

„Rada konstatovala, že ovzduší na Ostravsku je stále stejné, takže argument soudu o promeškání lhůty se nedá na případ vztáhnout,“ vysvětlila E15.cz Vojkovská hlavní protiargument Ostravy.

Pražský soud dospěl k závěru, že město Ostrava se o údajně nezákonném zásahu dovědělo nejpozději 17. března 2009, kdy mu byla doručena analýza kvality ostravského ovzduší, kterou si zadal ostravský magistrát a kterou zpracoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. V té době prý byly městu známy také protokoly o hodnocení kvality ovzduší v různých ostravských lokalitách.

„Žalobce musí žalobu podat do dvou měsíců ode dne, kdy se dozvěděl o nezákonném zásahu. Ostrava však žalobu odeslala až 21. května 2010, tedy více než rok po vypršení zákonné lhůty,“ argumentoval soud.

Jak již E15.cz informovalo, Ostrava se v žalobě domáhala ochrany před nezákonnými zásahy žalovaných, tedy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy. Město žádá, aby soud de facto státu zakázal další porušování práva na příznivé životní prostředí.

Hlavní problém žaloba spatřuje v nedostatečné a neefektivní ochraně čistoty ovzduší a nedodržování limitů znečištění. Stát by měla spor donutit ke konkrétním krokům, které povedou ke zlepšení situace.

Primátor: Žijeme v Kocourkově

„Znečištění v Moravskoslezském kraji, pokud vím, už je nějakých 50 let, tak nevím, jestli jsme to měli podat v roce 1966. Jestli to odvozují od vydání nějakého dokumentu nebo usnesení vlády, tak si myslím, že žijeme v Kocourkově, protože vzduch je špinavý a je přece jedno, kdy podávám žalobu, protože se ten špinavý vzduch mezitím nevyčistil. Ten nezákonný stav znečištěného ovzduší trvá,“ uvedl ve čtvrtek po verdiktu soudu pro ČTK primátor Ostravy Petr Kajnar.

Dodal, že pokud se soudu tato forma žaloby nelíbí, tak ji město podá jinak. „Věřím, že to určitě půjde. Myslím si, že soud by měl jednat a ne odkládat žalobu,“ doplnil Kajnar. „V případě, že by město neuspělo ani s kasační stížností, je připraveno hledat další formy možné žaloby,“ potvrdila E15.cz mluvčí Vojkovská.

Smog dusí lidi i celou ekonomiku

Jiří Hanzlíček: Opatření proti smogu nefungují