Pád pražské koalice kvůli odpadu se nekoná. Dohodla se

Primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Matěj Stropnický

Primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Matěj Stropnický Zdroj: CTK

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se kvůli čtvrtečnímu hlasování o tendru na svoz odpadu nerozpadne. Koalice si potvrdila, že je jednotná, a další jednání by mělo být v úterý, sdělili nezávisle na sobě dva z jejích členů. Zástupci všech stran se sešli kvůli čtvrtečnímu hlasování zastupitelstva o desetiletém tendru na svoz odpadu za skoro 13 miliard korun.

Materiál prošel těsně o jeden hlas. Pro koaliční návrh nezvedl ruku náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ), jeho hlas nahradila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která nedávno vystoupila z klubu TOP 09. Stropnický zřejmě svým krokem porušil koaliční smlouvu.

Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami skončila před několika lety a město od té doby miliardové smlouvy několikrát bez soutěže prodloužilo. V současnosti chystá další prodloužení za 1,6 miliardy korun bez DPH.

TOP 09 ale oponuje, že pokud tendr získá jiná firma než Pražské služby, přijde Praha o dvě miliardy korun. Firmě totiž hrozí krach. Zastupitel a místopředseda dozorčí rady Pražských služeb Milan Růžička poukázal na to, že nejcennější ve firmě je spalovna Malešice, která je „zlatým vejcem“ Pražských služeb.

Dlouhodobý plán Prahy padl

Praha jako většinový vlastník dlouhé měsíce usilovala o akvizici Pražských služeb. Směřovala k tomu, aby mohla prostřednictvím vlastní firmy v souladu se zákonem zajišťovat svoz odpadu sama. Nakonec ji ale nakonec předešla odpadová společnost AVE CZ patřící do skupiny firem Daniela Křetínského. Koupila pětinu akcií Pražských služeb.

Stejná firma poté Praze opakovaně nabídla, že od ní odkoupí její podíl ve firmě. V posledním dopise z prosince loňského roku nabídla skoro 3,2 miliardy korun.