Péče je omezována skrytě, nadstandardy mají přinést transparentnost

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: E15 Anna Vackova

V Česku bylo dosud jednodušší omezovat dostupnost zdravotní péče skrytě, třeba pomocí čekacích dob nebo neinformování pacienta o moderním způsobu léčby. Zavedení nadstandardů má tyto skryté limity odbourat. Na konferenci Leading Minds Forum pořádané deníkem E15 to řekl Pavel Hroboň z Advance Healthcare Management Institute. Ministr zdravotnictví Leoš Heger dodal, že změny omezí dosavadní praxi klientelismu a všimného.

Dosavadní přístup skrytého omezování péče je stále obtížnější díky informovanějším pacientům nebo přeshraničnímu poskytování zdravotnických služeb. Definování nadstandardů je tak cesta k větší transparentnosti v systému zdravotnické péče, řekl Hroboň. Ministr Leoš Heger (TOP 09) a předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS) s ním souhlasili.

Podle Hegera nadstandardy přivedou do zdravotnictví peníze z dobrovolných příspěvků, ale také omezí současnou praxi klientelismu a různých forem všimného. Štastný dodal, že v současnosti se za některé služby, třeba nadstandardní pokoj, připlácí, a je to de facto nelegální. Podle něj je proto zásadní právně jasně definovat, na jakou základní péči má pacient bezplatně nárok.

Ministr Heger zdůraznil, že změny nezhorší dostupnost základní péče. Každý nadstandard „bude mít vždy svého bratříčka, který bude stoprocentně hrazený.“ Parametry nadstandardu musí být podle něj definovány tak, aby lidé, co si nepřiplatí, nebyli diskriminováni.

Milan KubekMilan Kubek|E15 Anna Vackova

ČLK: Měla by být lépa definována zodpovědnost za tvrobu nadstandardů

Předseda České lékařské komory Milan Kubek jako hlavní výtku v procesu zavedení nadstandardů zmínil to, že v příslušném zákoně není jasně definováno, kdo a jakým způsobem bude nadstandard definovat. Podle něj to skýtá prostor pro korupci. Přizvány k diskusi jsou sice odborné i profesní lékařské společnosti, konečné slovo ale mají politici.

Podle ministra Hegera je volná definice v začátcích vhodnější, nevyloučil ale, že bude postupně přesný postup tvorby nadstandardů v zákoně ukotven. Jako další nedostatek pak Kubek zmínil zatím nepříliš řešenou otázku komerčního zdravotního připojištění, které by na nadstandardy mělo navazovat.

Leading Minds ForumLeading Minds Forum|E15 Anna Vackova

Ekonomický přínos nadstandardu bude zpočátku marginální

Podle Hroboně bude ekonomický přínos nadstandardu v nejbližší budoucnosti okrajový, nejvýše stovky milionů korun ročně, na čemž se shodli i zbylí přednášející. Kromě zvýšení transparentnosti a postupné změny přístupu společnosti k zdravotní péči pak Hroboň jako výhodu existence nadstandardu zmínil i rychlejší zavádění a hodnocení moderních technologií.

Sněmovna opětovně schválila první část zdravotnické reformy, která nově připlácenou nadstandardní zdravotní péči zavádí, na začátku září, když přehlasovala veto Senátu.

Opozice avizovala, že novelu napadne u Ústavního soudu. Podle poslance a stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha by zdravotní péče měla být rozlišena spíše na vědecky doloženou účinnou a ostatní, než na standardní a nadstandardní. Rath tvrdí, že po přijetí novely budou muset pacienti ročně zaplatit o miliardy korun víc.

zleva - Leoš Heger, Boris Šťastný, Milan Kubekzleva - Leoš Heger, Boris Šťastný, Milan Kubek|E15 Anna Vackova

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.