Personální krize zažehnána: Senát schválil Zemanovy adepty na ústavní soudce

Ústavní soud

Ústavní soud Zdroj: ctk

Senát zvolil všechny čtyři kandidáty na ústavní soudce, které mu navrhl prezident Miloš Zeman. Ústavní soud tak doplní soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková a profesoři právnických fakult Vladimír Sládeček, Jan Filip a Jaroslav Fenyk.

Ze 72 možných hlasů získal v tajných volbách nejvíc Sládeček, kterému dalo důvěru 61 senátorů. Naopak nejméně hlasů obdržel Fenyk, a to pouze 52. Fenykovi bylo vytýkáno jeho působení předlistopadového vojenského prokurátora.

Svě kandidáty přišel do Senátu podpořit Zeman. Uvedl, že Ústavní soud je kvůli personálnímu oslabení na pokraji kolapsu a je nutné ho stabilizovat. Další čtyři kandidáty na ústavní soudce chce prezident předložit v červnu za ty, jejichž mandát v létě skončí. Jedním z nich by měl být dosavadní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

V projevu před senátory Zeman vyzdvihl zejména Jaroslava Fenyka - i když jej přímo nejmenoval - za jeho občanskou odvahu při „nejhanebnější aféře naší justice, kterou byla aféra katarského prince“, uvedl.

Fenyk v lednu 2006 coby odstupující náměstek nejvyšší státní zástupkyně obvinil ministerstvo spravedlnosti, že se pokoušelo o politické ovlivňování v kauze katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Ten byl v květnu 2005 nepravomocně odsouzen za sexuální kontakty s mladistvými a nezletilými dívkami, jeho kauzu ale tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec předal do Kataru, kde však Sání nebyl ani obžalován.

Prezident ve svém krátkém projevu dnes také ocenil postoj odborníků k jeho nominacím. Ti je prý ocenili, na rozdíl od některých novinářů, což je ale pro Zemana jen dalším kritériem pro správnost návrhu.

Další čtveřici kandidátů chce prezident horní komoře předložit „zhruba v červnu“. V létě vyprší totiž mandát několika dalším ústavním soudců.

Rozhodování Ústavního soudu v poslední době zpomalilo

Kvůli chybějícím soudcům a nárůstu počtu stížností se v poslední době prodlužovalo rozhodování Ústavního soudu a počet nevyřešených spisů dosáhl historického maxima. Zatímco v minulých letech obvykle soud rozhodoval o stížnostech a návrzích v průměru asi pět měsíců, na začátku obvyklá délka řízení dosahovala téměř osmi měsíců.

Kdyby počet soudců klesl pod 12, přestal by soud přezkoumávat například zákony a vyhlášky. Po Výborném skončí letos ještě dalších šest soudců včetně Rychetského a Holländera. Zeman slíbil zveřejnit jména dalších kandidátů v červnu. Je pravděpodobné, že mezi nimi bude také Rychetský, který vyjádřil zájem pokračovat ještě přibližně polovinu dalšího funkčního období.