Petr Pithart: Úsvitu se ani dlouhým klacíkem nedotkneme

Petr Pithart

Petr Pithart Zdroj: E15 Anna Vackova

KDU-ČSL je podle historika, ústavního právníka a dlouholetého člena strany Petra Pitharta první politickou stranou v České republice, které se podařilo zvednout ze dna. Nejlepší by pro lidovce byla koalice s ČSSD a Stranou zelených, uvedl Pithart v rozhovoru pro server E15.cz.

E15.cz: Jste dlouholetým členem KDU-ČSL, o co by podle vás měla strana v Poslanecké sněmovně usilovat? Co je prioritou prosadit?

V poslední době si několik bystřejších pozorovatelů všimlo, že KDU-ČSL je jediná strana, jejíž program není dominantně ekonomický. Lidovci mají i jinou starost než procenta růstu a daňové kvóty. Celá dnešní civilizace dojíždí na to, že je úplně slepá vůči tomu, co se nedá spočítat a převést na procenta. Lidovci mluví o rodičovství a rodině, to je to, co spojuje a tato generace to zatím neuměla podpořit a ocenit. To není jen o dětech, o rodině a o matkách, to je o základním vztahu. Lidovci to podle mne mají nejlépe promyšlené a dokáží to převést nakonec i do čísel. Jde například o výši důchodu, jsou to choulostivé věci a ne všichni tomu tleskají. Znamená to totiž preferovat rodiny, které vychovávají děti, a dát to potom najevo i ve výpočtu důchodu, a to je docela tvrdá řeč. Když to neprovedeme, bude se společnost rozpadat dál. Jde o to, jestli to jde obrátit nebo jen zbrzdit.

E15.cz: Nezásadnější je tedy podle vás podpora široké rodiny?

Ano, široké rodiny, kde se pěstují základní návyky solidarity. Solidarita znamená oběť. Já se musím něčoho vzdát, abych mohl někomu něco dát. Vždy je to něco za něco.

E15.cz: Jaký volební výsledek by podle vás byl uspokojující?

My si nemůžeme vyskakovat, jestli se vrátíme do Sněmovny, tak to bude poprvé v dějinách českého státu, kdy politická strana zastavila svůj pád a zvedla se. Vše, co by bylo nad pět procent, je dobré a nad šest nebo sedm procent skvělé. Jak bude náš výsledek důležitý, ukáží výsledky těch druhých. Může být, že my budeme schopni převážit určitou většinu v jinou nebo rozhodnout, a to je pak jedno, jestli máte 5,5 procenta nebo osm.

E15.cz: Kdo by podle vás byl pro lidovce vhodný koaliční partner?

Nejlepší by byla ČSSD spolu se Zelenými. S KSČM určitě lidovci do koalice nevstoupí ani nepřipustí vládu s podporou KSČM. Úsvitu nebo něčeho podobného se ani s dlouhým klacíčkem nedotkneme. Můžeme velmi váhat u hnutí Babišova. Dnes už nejsem ve vedení strany a nezávidím těm, kteří to budou rozhodovat. Absolutně nepřijatelná je pro mne Zemanova strana (SPOZ pozn. red.). Způsob, jakým jí bylo pomáháno, pokládám za skandální a to, že kancléř ještě několik dní před ustanovením do funkce předpokládal, že zůstane předsedou strany, pokládám za neporovnatelný přečin. Ta strana si zasluhuje být s hanbou poražena.