Pitr dostal tři roky. Dva už si ale odseděl

Pražský městský soud dnes udělil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest ve věznici s dozorem.

Pražský městský soud dnes udělil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest ve věznici s dozorem. Zdroj: CTK

Pražský městský soud dnes udělil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest ve věznici s dozorem. Téměř dva roky už ale Pitr strávil ve vazbě. Senát podnikateli také zakázal na pět let působit ve statutárních orgánech společností. Do verdiktu mu započítal i daňový delikt z roku 1994. Ohledně dalších údajných daňových podvodů čeká muže za dva týdny obnovené hlavní líčení.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Pitr si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. „Neuspěli jsme se svým návrhem, a právě proto jsme si nechali možnost se proti takovému rozhodnutí odvolat. Přestože nelze nevidět, že toto rozhodování o trestu je po skoro 20 letech do určité míry subjektivní,“ řekl po skončení jednání novinářům jeden z Pitrových obhájců Jan Křivánek.

Soudce Tomáš Durdík zároveň zamítl podnikatelovu žádost o propuštění z vazby. Podle něj stále trvá riziko, že by mohl utéct. Neuznal jeho argumenty, podle kterých se dříve bál o svoji bezpečnost, tato obava však již pominula. Pitr chtěl podle svých slov na svobodu proto, aby mohl podnikat v energetice, musí prý živit pět dětí.

„Je na místě na obžalovaného působit trestem kratším, uloženým pod dolní hranicí trestní sazby,“ prohlásil při odůvodnění rozhodnutí Durdík. Nevyhověl tak ani státnímu zástupci, který navrhoval zhruba pět let vězení, ani podnikatelovým advokátům, kteří požadovali pouze výchovný podmíněný trest. Pitr se pohybuje v sazbě od pěti do deseti let vězení.

Soudce při rozhodování podle svých slov zohlednil zejména to, že Pitr podváděl na daních i vyvedl akcie již před více než deseti lety. Také trestní řízení trvalo velmi dlouho, rozsudky padly až po letech. „Nelze však přehlédnout, že oba trestné činy samy o sobě naplňují znaky zvlášť závažného úmyslného trestného činy,“ uvedl.

Dnešní soud doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Podnikatele v neprůstřelné vestě a s kuklou na hlavě přivedla ozbrojená maskovaná eskorta vězeňské služby. Její členové chránili muže ze všech stran. Po příchodu do síně kuklu Pitrovi sundali, vestu mu ponechali. Po dobu soudu u něj zůstala čtyřčlenná ozbrojená ostraha a členové justiční stráže.

Pitr byl v Česku nejprve odsouzen za podvody s daněmi, kterých se prý dopustil spolu s Miroslavem Provodem. Podle obžaloby muži vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. V roce 2006 soudy podnikateli uložily pětileté vězení, téhož roku byl rozsudek zrušen. Odvolací senát potvrdil Pitrův nárok na obnovu procesu ve většině případu.

Tomáš Pitr u souduTomáš Pitr u soudu | CTK

Součástí dnešního rozhodnutí je jedna faktura ve výši asi šesti milionů korun, které se obnova procesu netýká. Podle dřívějšího vyjádření advokáta Jana Křivánka jde o fiktivní zakázku na reklamu pro hotel Orlík.

V roce 2010 dostal Pitr souhrnný šestiletý trest za to, že s Michalem Zouharem nezákonně vyvedli akcie Setuzy a Milo Surovárny. Firmě Agrocredit podle soudů způsobili škodu přes 700 milionů korun. Muž sice původně v této kauze požádal o nový proces, protože byl souzen jako uprchlý, následně ale žádost stáhl.

Podnikatel dostal za oba případy souhrnný šestiletý trest. Ten však byl rozhodnutím o povolení obnovy v případě daňových deliktů zrušen. Nové hlavní líčení se bude zřejmě konat bez Pitra, podnikatel požádal o jednání bez jeho přítomnosti.

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do České republiky, jelikož stáhl tamní žádost o azyl. Pražský vrchní soud ho poslal do vazby. Nyní pobývá ve vazební věznici v Českých Budějovicích.