Pitr je na svobodě, soud jej propustil s podmínkou

Pražský městský soud udělil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest ve věznici s dozorem.

Pražský městský soud udělil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest ve věznici s dozorem. Zdroj: CTK

Soud propustil z vězení podnikatele Tomáš Pitra, který byl odsouzen za daňové podvody. Podnikatel požádal o podmínečné propustění z výkonu trestu a soud mu vyhověl.

„Městský soud potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který podmíněně propustil Tomáše Pitra z výkonu trestu,“ řekla ČTK mluvčí městského soudu Martina Lhotáková. Podle mluvčí věznice mohl Pitr odejít v odpoledních hodinách.

Pitr byl v červnu Městským soudem v Praze nepravomocně odsouzen za vyvedení akcií ze společnosti Agrocredit a daňový delikt. Státní zástupkyně se proti červnovému rozsudku odvolala, požadovala nižší trest. Vrchní soud v září odvolání zamítl a potvrdil mu tříletý nepodmíněný trest, z nějž si již necelé dva roky odseděl ve vazební věznici. Městský soud jej nyní propustil na svobodu a stanovil mu tříletou zkušební dobu.

Akcie potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny vyvedli Pirt spolu s Michalem Zouharem z Agrocreditu v roce 2000. Firmě tak způsobili škodu přes 700 milionů korun. S Agrocreditel uzavřel Pitr v roce 2009 dohodu o narovnání, společnost proto nyní uvádí, že jí žádná škoda nevznikla. Do verdiktu se Pitrovi započítal i jeden daňový delikt z roku 1994.

Vrchní soud v září přezkoumával pouze délku odnětí svobody. Vinným byl Pitr uznán už v roce 2010. Tehdejší verdikt mu uděli souhrnný šestiletý trest, do nějž započítal i předchozí odsouzení za daňové podvody v devadesátých letech. V této kauze ale Pitr dosáhl zrušení verdiktu a obnovení řízení, soud proto musel o výši trestu v případě Agrocreditu rozhodovat znovu.

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do České republiky.