Platforma odborářů vyhlásila na 17. listopad protivládní protesty

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že jako podklady nyní odborová centrála dostala také materiály s původními návrhy ministerstva financí, které ale už neplatí.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že jako podklady nyní odborová centrála dostala také materiály s původními návrhy ministerstva financí, které ale už neplatí. Zdroj: CTK

Platforma Stop vládě, kterou tvoří odbory a občanské iniciativy, chystá na 17. listopad v Praze demonstraci a průvod proti vládě. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil dnes prohlásil, že kabinet po krajských a senátních volbách ztratil mandát. Zároveň v souladu s odborářskou rétorikou označil pravicovou koalici za symbol arogance a reforem, které prý nemají oporu a rozdělují společnost.

„Je to standardní postup odborových bossů pokusit se vyhrotit a zaktivovat situaci. Vláda má mandát, vzniká z parlamentních voleb, nevzniká žádnými regionálními volbami. Vůdci odborářů to používají jako politický nátlak,“ reagoval na to ministr průmyslu Martin Kuba. Problémy v hospodářství podle něj vláda řeší také na tripartitě, kde jsou i odboráři.

Protestní akce, jejíž motto bude Demokracie vypadá jinak, je v plánu v den státního svátku, který připomíná začátek sametové revoluce v roce 1989 a uzavření vysokých škol nacisty o 50 let dříve. „Jsme v situaci, kdy podle našeho názoru je tu nejhorší vláda za posledních 23 let. Vláda, která mi spíš připadá jako panoptikum, kde neustálé hádky, rozepře a rozpory nepřispívají ke klidu ve společnosti,“ burácel odborářský boss Zavadil.

Program protestu začne v 11:00 na Václavském náměstí, kde budou mít své stánky a prezentace různé iniciativy. Demonstrace samotná se tam bude konat od 13:00 a asi o hodinu později by měl vyjít průvod na Můstek a ulicí 28. října pak na Národní třídu, která je symbolem počátku polistopadových změn v roce 1989.

Organizátoři akce nebudou na demonstraci zajišťovat přepravu lidí, jako tomu bylo u poslední 21. dubna. Tehdy proti vládním reformám protestovalo zhruba 100 tisíc lidí. Tentokrát půjde o občanskou výzvu, kdo bude chtít, může přijít, uvedli odboráři. K akci se přihlásili například aktivisté z iniciativ ProAlt, Za svobodné vysoké školy, Národní rada tělesně postižených, Svaz pacientů a další. Platforma Stopvlade.cz slibuje, že k demonstraci zveřejní další informace dva dny před ní.