Plzeňská práva nebudou přijímat nové studenty

Ministerstvo školství proti stanovisku akreditační komise zachránilo plzeňská práva.

Ministerstvo školství proti stanovisku akreditační komise zachránilo plzeňská práva. Zdroj: CTK - Petr Eret

Západočeská univerzita nyní čeká na výsledek druhého správního rozhodnutí, které loni v listopadu zahájilo ministerstvo s plzeňskými právy. Ministerstvo tehdy navrhlo pozastavení přijímání do 1. ročníků a odňalo akreditaci doktorskému programu.

Právnická fakulta Západočeské univerzity (ZČU) nezačne přijímat nové studenty magisterského i bakalářského studia, dokud nebude mít v ruce výsledek správního řízení, které vede ministerstvo školství . Rozhodnutí o přijímání nových studentů prvních ročníků má mít škola v nejbližších dnech. Po mimořádném jednání vedení ZČU to řekla mluvčí univerzity Kamila Kvapilová.

Vedení ZČU se již seznámilo s kompletním rozhodnutím ministra školství Josefa Dobeše (VV), který minulý pátek plzeňským právům prodloužil akreditaci magisterského studia o čtyři roky, tedy až do července 2016. Akreditační komise (AK) přitom fakultě akreditaci neprodloužila, a plzeňská práva tak měla skončit letos v červenci. Komise podá podle její předsedkyně Vladimíry Dvořákové žalobu.

„Vedení ZČU vnímá rozhodnutí ministra školství k prodloužení akreditace magisterského studijního programu fakulty právnické zejména jako lidsky vstřícný krok ke stávajícím studentům fakulty, který jim umožní pokračovat ve studiu v Plzni,“ uvedlo ve společném prohlášení vedení univerzity. Verdikt je podle něj v souladu s dřívějším usnesením akademického senátu a správní rady ZČU, které podpořily vedení ZČU ve snaze zabezpečit dostudování studentů a minimalizovat negativní finanční a další dopady na studenty i na jejich rodiny.