Počet obětí otrav metanolem se vyšplhal na 24

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Sedmapadesátiletá žena otrávená metylalkoholem zemřela v pátek večer v Nemocnici s poliklinikou v Havířově na Karvinsku. V nemocnici byla od 6. září, kdy byli kvůli otravě metanolem hospitalizováni první lidé. Její stav byl od počátku kritický. Jde o 24. oběť metylalkoholu v České republice. Definitivně ale to, zda skutečně zemřela na otravu metanolem, potvrdí až pitva, uvedla mluvčí policie Moravskoslezského kraje Gabriela Holčáková.

Moravskoslezští kriminalisté podle ní k dnešku zadrželi 24 lidí, 24 lidí již také obvinili a 11 z nich vzal soud do vazby. O dalších soudce ještě rozhodne. Nejvíc lidí, kterým metanol poškodil zdraví, je právě z Moravskoslezského kraje. Pitvy už dřív potvrdily, že jedovatý alkohol tam způsobil smrt 13 lidí, pokud soudní znalec dospěje ke stejnému závěru také u uvedené sedmapadesátileté ženy, bude to 14. oběť v kraji. Podle Holčákové tato žena před hospitalizací pila čepovaný alkohol.

„Pacientka byla přijata na oddělení v kritickém stavu po konzumaci velkého množství jedovatého alkoholu. Již během přijetí upadla do bezvědomí až kómatu, ze kterého se během hospitalizace již neprobrala. Přes veškerou resuscitační péči zemřela,“ uvedl Lux.

V havířovské nemocnici leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení ještě jeden pacient ve vážném stavu. Ve vážném stavu je i pacient v Nemocnici Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku. „Pacient leží na ARO, jeho stav je stále stejný,“ řekla dnes mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Metanol jednoho chamtivého babího léta

Případy otravou metylalkoholem už se rozšířily do devíti krajů republiky. Desítky lidí byly hospitalizovány, řada pacientů bude mít doživotní následky, někteří například oslepli. Policie už v kauze zatkla čtyři desítky lidí, nejvíce obviněných je z Moravskoslezského kraje, další jsou ze Zlínského, Jihomoravského, Olomouckého a Karlovarského kraje. Kvůli šíření jedovatého alkoholu platí v Česku od 14. září prohibice na tvrdý alkohol.