Pochod hrdosti homosexuálů prošel Prahou, provázely ho i protesty

Prague Pride

Prague Pride Zdroj: ctk

Prague Pride
Prague Pride
Prague Pride
Prague Pride
Prague Pride
11
Fotogalerie
Tisíce lidí přišly v centru Prahy vyjádřit podporu sexuálním menšinám. Duhovým průvodem, v němž nechyběly alegorické vozy, duhové vlajky a extravagantní převleky, vyvrcholil druhý ročník festivalu Prague Pride, který má posílit respekt k jinakosti a podpořit toleranci. Pochod došel za zvuků hudby z Václavského náměstí na Střelecký ostrov, kde je na programu koncert. Akci provázely protesty konzervativních kruhů.

Do průvodu přišli lidé s duhovými vlajkami, balonky, pestrobarevnými tričky či havajskými věnci. Nechyběly ani některé extravagantní převleky. Přímo u sochy svatého Václava si lidé vyráběli transparenty s hesly jako 'Jednotně za právo na odlišnost', 'Ježíš nás miluje všechny' či 'Všichni dýcháme stejný vzduch'.

Účastníci Prague Pride se v centru metropole shromažďovali už od dopoledne. Průvod se za zvuků hudby naplno roztančil kolem 13:30, kdy se jeho čelo ozdobené obří duhovou bránou vydalo směrem na Můstek. Zhruba o hodinu později už téměř celý průvod došel na Střelecký ostrov. Podle policistů v něm šlo zhruba deset tisíc lidí. Na akci se objevili například i americký velvyslanec Norman Eisen či režisér Fero Fenič.

Podpory se festival dočkal od velvyslanců 11 států, a to třeba skandinávských zemí, Británie, USA, Irska či Kanady, zaštítil ho i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„Chci si užít hezký den, bude to veselý průvod a dobrý koncert,“ řekl Pavel, který na akci zamířil se svým přítelem. „Necítím se nijak odstrkovaný, ale stále jsou v Česku oblasti, kde není situace homosexuálů jednoduchá, například pokud někdo z páru má děti, nebo je chtějí adoptovat,“ řekl.

Zatímco loňský první ročník měl ukázat, že komunita gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů v Česku žije a je součástí společnosti, cílem letošní přehlídky je posílit respekt k jinakosti. Pořadatelé se rozhodli představit hlavně skupiny, o nichž se mnoho neví, třeba život homosexuálních Romů, transsexuálů či postižených gayů a leseb. Jedním z hlavních témat je i rodičovství.

Hájek označil Prague Pride za náborovou akci homosexualismu

Účastníci karnevalu se na Václavském náměstí před startem pochodu mísili s odpůrci pochodu z řad mladých křesťanů, kteří jim rozdávali letáky odsuzující přehlídku sexuálních menšin v ulicích. Proti Prague Pride protestovala stejně jako při loňském prvním ročníku akce ultrakonzervativní iniciativa D.O.S.T. Ta svolala shromáždění na obranu hrdosti lidí, které označují za normální. Festival považují za obscénní, představuje prý „nevkusné vnucování ideologie homosexualismu“.

Prague PridePrague Pride|CTK

Na akci promluvil mimo jiné prezidentův vicekancléř Petr Hájek, který shromážděným tlumočil pozdrav Václava Klause. „Dovolte, abych vás všechny pozdravil jménem pana prezidenta,“ řekl. Pochod Hájek označil odpudivou frašku a Prague Pride za náborovou akci homosexualismu.

Prezident, který již loni kritizoval festival i politiky za jeho podporu, se i letos stal terčem některých transparentů. Účastníci duhového pochodu mu adresovali hesla jako 'Klausoše do koše' či 'Přiznej barvu, Kikino'.